Vlad Gheorghe https://vladgheorghe.ro/ Independent Romanian Politician Mon, 28 Aug 2023 15:21:34 +0000 ro-RO hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7.1 https://vladgheorghe.ro/wp-content/uploads/2024/09/cropped-GHEORGHE-VLAD-DAN-100-X-100-32x32.png Vlad Gheorghe https://vladgheorghe.ro/ 32 32 Subiectul săptămânii: Oligarhii moldoveni sancționați https://vladgheorghe.ro/subiectul-saptamanii-oligarhii-moldoveni-sanctionati/ https://vladgheorghe.ro/subiectul-saptamanii-oligarhii-moldoveni-sanctionati/#respond Fri, 21 Apr 2023 16:23:16 +0000 https://vladgheorghe.ro/?p=4375 Luni dimineață am pornit spre Strasbourg, ca în fiecare lună, pentru ședința plenară - cea mai importantă săptămâna din agenda unui europarlamentar.  Oligarhii Ilan Shor și Vlad Plahontiuc vor fi sancționați În decembrie 2022 am trimis prima scrisoare Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al Uniunii Europene, Josep Borrell, unde am cerut [...]

Articolul Subiectul săptămânii: Oligarhii moldoveni sancționați apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
Luni dimineață am pornit spre Strasbourg, ca în fiecare lună, pentru ședința plenară – cea mai importantă săptămâna din agenda unui europarlamentar. 

Oligarhii Ilan Shor și Vlad Plahontiuc vor fi sancționați

În decembrie 2022 am trimis prima scrisoare Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al Uniunii Europene, Josep Borrell, unde am cerut sancționarea de urgență a lui Ilan Shor și Vladimir Plahontiuc. Câteva luni mai târziu, subiectul a fost pus pe agenda ședinței plenare.

Am cerut ca oligarhii care au furat statul moldovean să fie introduși pe lista ‘neagră’ a Uniunii Europene. Aceștia deja se află pe listele de sancțiuni ale Statelor Unite și Marii Britanii pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova care au o strânsă legătură cu războiul hibrid împotriva guvernului legitim PAS, un război condus de Vladimir Putin, criminalul de la Kremlin. În urmă cu câteva luni s-a demonstrat că aceștia orchestrau proteste false în Chișinău cu scopul de a periclita procesul democratic.

Corupții și criminalii care vor să distrugă democrația trebuie să plătească! Ce urmează? Acum decizia rămâne în mâinile Consiliului UE care va trebui să voteze în unanimitate.

Produsele din lemn obținut ilegal nu vor mai fi permise în UE

Astăzi Parlamentul a spus clar: fără produse opținute în urmă defrișărilor ilegale. Amazonul și pădurile terrei sunt comori valoroase pentru noi și pentru copiii noștri. Nu mai tolerăm pe continentul nostru astfel de produse. 

De ce este asta o veste bună pentru România? Pentru că arată că în UE infracțiunile de mediu sunt o prioritate. În special tăierile ilegale care constituie o problema imensă și pentru țară noastră. Pentru a estompa criză climatică de care ne avertizează oamenii de știință de pretutindeni, trebuie să salvăm atât pădurile din UE cât și din afara sa. 

Alte subiecte interesante din plen:

  • Putin are oficial un mandat de arestare dat de către Curtea Penală Internațională pentru săvârșirea crimelor de război în Ucraina.

Printre altele, Putin este acuzat că a rapit si deportat in mod ilegal copii ucrainieni în Rusia. Acest pas juridic este foarte important deoarece înseamnă că Putin este criminal recunoscut în 118 de țări, cele care sunt membre ale Curții Penale Internaționale. Toate aceste țări sunt obligate să îl aresteze dacă acesta intră pe teritoriul lor. Tot săptămâna aceasta, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care condamnă răpirea copiiilor ucraineni și deportarea lor în Rusia.

  • Cerem eliberarea de urgență a prizonierilor politici deținuți ilegal de Putin: Alexei Navalny și Vladimir Kara-Murza.

Acesti doi dizidenți sunt torturați si detinuți pe nedrept de autoritățile rusești. Drepturile omului nu au graniță, toate statele trebuie să le respecte, iar în UE nu vom închide niciodată ochii la abuzuri.

Articolul Subiectul săptămânii: Oligarhii moldoveni sancționați apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
https://vladgheorghe.ro/subiectul-saptamanii-oligarhii-moldoveni-sanctionati/feed/ 0
Subiectele săptămânii: Procurorul Verde și Schengen https://vladgheorghe.ro/procurorul-verde-si-schengen/ https://vladgheorghe.ro/procurorul-verde-si-schengen/#respond Thu, 23 Mar 2023 15:57:54 +0000 https://vladgheorghe.ro/?p=4352 A fost o săptămâna extrem de importantă pentru România în Parlamentul European. Ne apărăm pădurile După lungi dezbateri și proceduri birocratice, Procurorul Verde European a trecut la nivelul următor - va merge direct la negocieri cu cele trei instituții UE: Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European. Vestea bună este că Parlamentul European e deja [...]

Articolul Subiectele săptămânii: Procurorul Verde și Schengen apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
A fost o săptămâna extrem de importantă pentru România în Parlamentul European.

Ne apărăm pădurile

După lungi dezbateri și proceduri birocratice, Procurorul Verde European a trecut la nivelul următor – va merge direct la negocieri cu cele trei instituții UE: Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European.

Vestea bună este că Parlamentul European e deja promotor al acestei propuneri. Acum rămâne doar ca și celelalte instituții să aprobe inițiativa pe care am propus-o încă din 2021.

Ce  însemna concret Procurorul Verde European pentru România? Că vom avea în sfârșit un ‘DNA al pădurilor’, un organ care să îi prindă și să îi pedepsească pe toți cei care ne distrug natura și ne taie pădurile. Acesta este un pas esențial pentru lupta împotriva corupției, dar și a protejării mediului înconjurător.

Schengen este un drept câștigat al românilor

Dar desigur subiectul săptămânii a fost…România în Schengen! Discriminarea comisă de Austria față de cetățenii români trebuie oprită.

În Comisia de Petiții, unde sunt membru, am invitat petiționarul român care a cerut explicații în legătură cu refuzul nedrept al Austriei in ședința JAI (Consiliul Justiție și Afaceri Interne) din decembrie 2022.

Ședința de comisie ne-a arătat încă o dată că Parlamentul European vrea ca românii să nu mai stea la cozi. Sala a fost plină și toți colegii mei, în uninanimitate, și-au declarat nemulțumirea față de VETO-ul Austriei și au promis că ne vor fi alături în demersurile împotriva acestei decizii.

Ce urmează? Nu vă imaginați că au fost doar vorbe goale. Petiția s-a votat și mergem mai departe! Următorul pas pe care îl propun este o rezoluție în plen în care cerem de urgență repunerea pe agenda a aderării României la spațiul Schegen și un aviz pozitiv din partea tuturor statelor membre.

Mai multe investiții în transportul urban verde

În calitate de raportor alternativ din partea grupului Renew pe dosarul ‘Cadrul european pentru mobilitate urbană‘ am insistat că următoarele priorități să fie incluse:

  • mai multe investiții pentru infrastructura de biciclete și micromobilitate
  • controlul și monitorizarea calității aerului
  • străzi și șosele mai sigure
  • bilete unice care să dea posibilitatea utilizării mai multor mijloace de transport
  • trenuri de mare viteză

Transportul verde este o prioritate pentru un viitor mai sigur. Trebuie sa avem grijă de planeta noastră dacă ne dorim ca generațiile viitoare să se bucure de comorile23 verzi ce ne înconjoară.

Articolul Subiectele săptămânii: Procurorul Verde și Schengen apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
https://vladgheorghe.ro/procurorul-verde-si-schengen/feed/ 0
Subiectul săptămânii: Rezolvăm situațiile de criză https://vladgheorghe.ro/subiectul-saptamanii-rezolvam-situatiile-de-criza/ https://vladgheorghe.ro/subiectul-saptamanii-rezolvam-situatiile-de-criza/#respond Sun, 19 Feb 2023 14:46:42 +0000 https://vladgheorghe.ro/?p=4384 Săptămână aceasta suntem la Strasbourg, unde se ține ședință plenară a Parlamentului European. Discutăm despre importanța gestionării crizelor în contextul cutremurului din Turcia și Siria și ne întâlnim cu Membrii Parlamentului Ucrainei.  UE este pregătită în situații de criză Marți am participat împreună cu colegii mei de la grupul politic Renew Europe la întâlnirea cu [...]

Articolul Subiectul săptămânii: Rezolvăm situațiile de criză apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
Săptămână aceasta suntem la Strasbourg, unde se ține ședință plenară a Parlamentului European. Discutăm despre importanța gestionării crizelor în contextul cutremurului din Turcia și Siria și ne întâlnim cu Membrii Parlamentului Ucrainei. 

UE este pregătită în situații de criză

Marți am participat împreună cu colegii mei de la grupul politic Renew Europe la întâlnirea cu Janez Lenarčič, Comisarul European pentru gestionarea crizelor. Dezbaterea a fost centrată în jurul cutremurului tragic din Siria și Turcia. Comisarul Lenarčič a fost pe teren împreună cu echipa sa pentru a afla de la autorități și localnici cum putem ajuta. În urma rezultatelor, Uniunea Europeană a mobilizat ajutoare financiare, a trimis echipe de salvare, obiecte pentru adăpostire, corturi, pături și alte produse necesare în cazuri de urgență majoră. Uniunea Europeană are un mecanism bine pus la punct pentru astfel de crize. Dezastrele naturale, dar și cele provocate trebuie să fie rezolvate rapid și eficient. Acest ajutor este oferit atât statelor membre, cât și partenerilor noștri. Solidaritatea în astfel de cazuri este esențială pentru a salva sute, mii și chiar zeci de mii de vieți. 

Zero toleranță pentru corupție!

În sesiunea de după-amiază a ședinței plenare, am cerut un organism de etică independent al UE pentru a evita situații de corupție în instituțiile europene. Este important ca, în special Parlamentul European – casa democrației UE – să fie un model pentru Statele Membre în ceea ce privește lupta împotrivă corupției. Pentru asta ne trebuie un mecanism funcțional și imparțial. 

Împreună cu Ucraina

După dezbaterile din plen, i-am întâlnit pe Membrii Parlamentului Ucrainei din partidul Sluha narodu – echivalentul grupului meu, Renew, și de asemenea grupul de care aparține Președintele Volodymir Zelenskyy.

În cadrul acestei întâlniri comune am discutat despre cum poate sprijini grupul Renew lupta Ucrainei pentru libertate și democrație. Continuăm să fim alături de Ucraina cu ajutoare financiare, militare, și prin implementarea sancțiunilor economice.

Timișoara, Capitală Europeană 

În weekend am participat la ceremonia de deschidere a evenimentelor ce vor avea loc anul acesta în care Timișoara a devenit capitală europeană. Totul a fost organizat de Primarul Timișoarei și colegul meu din USR, Dominic Fritz. După doi ani de muncă intensă, Dominic a obținut pentru Timișoara titlul de Capitală Culturală Europeană, o oportunitate excelentă pentru România să atragă turiști și să își facă cunoscute tradițiile și cultura unică. Sibiul a deținut acest titlu în 2007.  În decursul anului 2023 vor fi organizate diferite activități culturale în Timișoara: spectacole, expoziții de artă, concerte. Vă recomandăm să vă alăturați acestor activități. Gășiți site-ul aici.

Articolul Subiectul săptămânii: Rezolvăm situațiile de criză apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
https://vladgheorghe.ro/subiectul-saptamanii-rezolvam-situatiile-de-criza/feed/ 0
Subiectul săptămânii: Luptăm împotriva corupției https://vladgheorghe.ro/subiectul-saptamanii-luptam-impotriva-coruptiei/ https://vladgheorghe.ro/subiectul-saptamanii-luptam-impotriva-coruptiei/#respond Fri, 27 Jan 2023 19:00:55 +0000 https://vladgheorghe.ro/?p=4390 După două zile de plenară la Bruxelles, am vizitat Curtea de Apel din Mons - exemplul europeamn pentru lupta împotriva crimelor de mediu. Strategia UE pentru biciclete Vești bune! A trecut dosarul la care lucrez de câteva luni: Strategia UE pentru biciclete. Ce înseamnă? Mai multe fonduri pentru infrastructură și parcări sigure pentru bicicliști; Infrastructură [...]

Articolul Subiectul săptămânii: Luptăm împotriva corupției apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
După două zile de plenară la Bruxelles, am vizitat Curtea de Apel din Mons – exemplul europeamn pentru lupta împotriva crimelor de mediu.

Strategia UE pentru biciclete

Vești bune! A trecut dosarul la care lucrez de câteva luni: Strategia UE pentru biciclete.

Ce înseamnă?

  • Mai multe fonduri pentru infrastructură și parcări sigure pentru bicicliști;
  • Infrastructură accesibilita pentru persoanele cu dizabilități;
  • Prioritizarea produselor fabricate în UE;
  • Transportul alternativ va fi coordonat si deci mai usor de folosit pentru cetateni.

Aceasta este o victorie atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea noastră. Bicicleta este una dintre singurele moduri de transport care are rata de poluare 0%. În plus, nu va mai trebui să stăm blocați în trafic ore în sir…

Din păcate, momentan, Romania e codașă la infrastructura pentru biciclete. Nouă inițiativa UE ne vă ajuta să ne aliniem cu restul statelor membre și să primim finanțarea necesară.

Transparența – o unealtă anti corupție 

Parlamentul European a votat în favoarea transparenței. Partidele politice vor fi nevoite să declare proveniență banilor pentru finanțare. Un lucru vital pentru o democrație funcțională. În trecut, țări că Rusia au cumpărat politicieni corupți oferindu-le bani pentru campanii, iar aceștia în schimb făceau jocul murdar al Kremlinului. Nu se poate să mai toleram așa ceva!

Cu același gând în minte, am ridicat imunitatea mai multor europarlamentari acuzați în cazul de corupție ‘Qatargate’. Parlamentul European are toleranță ZERO față de politicieni corupți.

Tot astăzi, Președinția suedeza și-a prezentat programul pe politici de migrație. Acesta este un subiect important pentru România, deoarece suedezii vor decide dacă pun pe lista priorităților lor problematica aderării la spațiul Schengen, unde Austria a folosit ca și pretext problemele de migrație ale UE pentru a spune NU României.

Ajutăm Republica Moldova

Pentru România, bunăstarea fraților noștri de peste Prut este o prioritate. Am inițiat, de-a lungul timpului, mai multe proiecte, scrisori, vizite – cu scopul de a susține demersul european al Republicii Moldova.

M-am întâlnit cu Amabasadoarea Republicii Moldova, Excelența Sa, Daniela Morari pentru a discuta cum putem ajuta din punct de vedere financiar și politic. Trebuie să câștigam împreună războiul hibrid început de Putin. Rusia joacă murdar, creează crize politice și financiare, împrăștie știri false și șantajează Moldova cu dependența sa de Rusia în domeniul energiei. Este de datoria noastră să fim alaturi de cetățenii moldoveni.

USR luptă împotriva crimelor de mediu

Vineri am fost împreună cu colegele mele din USR, Diana Buzoianu, deputată de București și Oana Murariu, deputată de Cluj, la Mons pentru a vizita Curtea de Crime de Mediu din cadrul Curții de Apel din Mons. Aici am discutat despre modelul belgian de pedepsire a infracțiunilor de mediu și despre noua directiva propusă de Comisia Europeană care înlocuiește Directiva 2008/99/CE privind protecția mediului prin intermediul dreptului penal. Întalnirea mi-a arătat că am aliați de nădejde pentru proiectul meu: Procurorul Verde European – singura metodă transnațională pentru a pedepsi infractorii de mediu.

Articolul Subiectul săptămânii: Luptăm împotriva corupției apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
https://vladgheorghe.ro/subiectul-saptamanii-luptam-impotriva-coruptiei/feed/ 0
Subiectul săptămânii: Rusia trebuie să plătească! https://vladgheorghe.ro/subiectul-saptamanii-rusia-trebuie-sa-plateasca/ https://vladgheorghe.ro/subiectul-saptamanii-rusia-trebuie-sa-plateasca/#respond Fri, 27 Jan 2023 13:11:59 +0000 https://vladgheorghe.ro/?p=4361 2023 a început în forță, cu o săptămână plina de întâlniri, dezbateri și luări de cuvânt. Rusia trebuie să plătească! Împreună cu colegele mele din grupul politic Renew, Karin Karlsbro și Yana Toom, am discutat cu Prim-vicepreședintele Parlamentului Ucrainean, Oleksandr Korienko și deputații ucraineni Roksolana Pidlasa, Yehor Cherniev și Galyna Mykhailiuk despre întărirea cooperării interparlamentare [...]

Articolul Subiectul săptămânii: Rusia trebuie să plătească! apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
2023 a început în forță, cu o săptămână plina de întâlniri, dezbateri și luări de cuvânt.

Rusia trebuie să plătească!

Împreună cu colegele mele din grupul politic Renew, Karin Karlsbro și Yana Toom, am discutat cu Prim-vicepreședintele Parlamentului Ucrainean, Oleksandr Korienko și deputații ucraineni Roksolana Pidlasa, Yehor Cherniev și Galyna Mykhailiuk despre întărirea cooperării interparlamentare și ajutorul oferit Ucrainei. Unul dintre cele mai importante subiecte a fost confiscarea și reutilizarea bunurilor oligarhilor sancționați pentru reconstruirea Ucrainei, inițiativa pe care am propus-o în aprilie 2022.

În urma discuțiilor avute în Parlamentul European, am solicitat o întrevedere cu Ambasadorul Estoniei, Excelența Sa, domnul Aivo Orav pentru a discuta același subiect esențial pentru ajutorul Ucrainiei.

De ce Estonia?

Estonia este un exemplu demn de urmat în lupta împotriva lui Putin și ajutorul oferit Ucrainei. Prima Ministra, Kaja Kallas (Renew) și guvernul său sunt determinați să facă Rusia să plătească pentru distrugerea vieții ucrainienilor. Motto-ul comun care a dus la întâlnirea noastră este: Criminalii trebuie să plătească pentru infracțiunile săvârșite.

Mai precis este vorba despre un proiect de lege care ar permite statului estonian să folosească bunurile oligarhilor confiscate în Estonia pentru a reconstrui Ucraina. Având în vedere inițiativă pornita de mine la nivel european având același scop, o cooperare cu una dintre cele mai avansate țări în acest demers, este ceva natural.

Plenara specială cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Este important să nu uităm istoria și să nu repetăm greșelile trecutului.

În fiecare an, pe 27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În acest context, se organizează o mini ședință plenara care are ca scop amintirea victimelor. Anul acesta, Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, l-a invitat pe Președintele Israeului Isaac Herzog pentru ceremonia anuală.

În același scop, a fost inaugurat memorialul Holocaustului care va veghea sala de plen. Este vorba de tabloul intitulat ‘Refugiatul’ de Felix Nussbaum. Pictură care evidențiază frica și disperarea victimelor Holocaustului care in 1939 realizau politica monstruoasă a naziștilor.

Oamenii de știință sprijină înființarea Procurorului Verde European

Am cerut sfatul oamenilor de știință cu privire la crearea unui Procuror Verde European. În cadrul Comisie de Petiții, specialiști în domeniul mediului au încurajat instituțiile europene să sprijine acest demers inițiat încă din 2021. Nu mai există dubiu că propunerea mea de lege este o soluție bună pentru a învinge infractorii de mediu.

Articolul Subiectul săptămânii: Rusia trebuie să plătească! apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
https://vladgheorghe.ro/subiectul-saptamanii-rusia-trebuie-sa-plateasca/feed/ 0
[video] România merită Schengen https://vladgheorghe.ro/video-romania-merita-schengen/ https://vladgheorghe.ro/video-romania-merita-schengen/#respond Tue, 13 Dec 2022 14:50:22 +0000 https://vladgheorghe.ro/?p=4441 Strasbourg: Dezbatere Comună - România merită Schengen - Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe (13.12.2022).  Domnule președinte, „Europa unită” - asta e doar o lozincă dacă permitem în continuare ca România și Bulgaria să fie ținute total nejustificat la cozile Europei. Să ai România și Bulgaria în afara Schengen, în mijlocul unei crize economice, energetice, cu [...]

Articolul [video] România merită Schengen apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
Strasbourg: Dezbatere Comună – România merită Schengen – Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe (13.12.2022).

 Domnule președinte, „Europa unită” – asta e doar o lozincă dacă permitem în continuare ca România și Bulgaria să fie ținute total nejustificat la cozile Europei.

Să ai România și Bulgaria în afara Schengen, în mijlocul unei crize economice, energetice, cu un război la granițe e nu doar discriminator, ci și absolut stupid. Atât de stupid încât te întrebi cui folosește acest lucru? În mod clar, Europei, nu. Este foarte periculos, pentru că scade încrederea în Uniune, alimentează propaganda antieuropeană și legitimează în toate aceste țări naționalismul. Este discriminator pentru că nu se poate ca unii cetățeni europeni să aibă doar drepturi și alții doar obligații. Și este nedrept și nu putem cere solidaritate doar de la România și doar de la Bulgaria.

Dincolo de președinți, miniștri, guverne slabe, extremiste, în campanie sau cu agendă proprie, mesajul nostru trebuie să fie unul singur: suntem toți egali în această Uniune și nu e nimeni mai presus. Suntem mai puternici împreună, iar cetățenii noștri nu trebuie să plătească niciodată jocurile interne sau polițele electorale ale nimănui, nici măcar ale austriecilor.

https://www.youtube.com/watch?v=__QhAAZP1p4&list=PLx2AJdXs_36at7s8sSBrQN1K9zJ4-t7Bl&index=1

Dezbatere despre Recenta decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spațiul Schengen

Citește documentul integral.

Articolul [video] România merită Schengen apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
https://vladgheorghe.ro/video-romania-merita-schengen/feed/ 0
UE vrea România și Bulgaria în Schengen! https://vladgheorghe.ro/ue-vrea-romania-si-bulgaria-in-schengen/ https://vladgheorghe.ro/ue-vrea-romania-si-bulgaria-in-schengen/#respond Thu, 20 Oct 2022 14:01:09 +0000 https://vladgheorghe.ro/?p=4255 Parlamentul European spune pentru a 6-a oara ''DA'' la acceptarea României în Schengen Votul din plenul Parlamentului European din 18 octombrie spune totul: UE vrea ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen! Parlamentul European a adoptat Rezoluția privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Este a șasea rezoluție pe această temă, solicitând [...]

Articolul UE vrea România și Bulgaria în Schengen! apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
Parlamentul European spune pentru a 6-a oara ”DA” la acceptarea României în Schengen

Votul din plenul Parlamentului European din 18 octombrie spune totul: UE vrea ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen!

Parlamentul European a adoptat Rezoluția privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Este a șasea rezoluție pe această temă, solicitând intrarea rapidă a celor două țări în Schengen. Majorității din PE i se pare absurd că acest subiect este încă în discuție. Într-adevăr, este absurd, având în vedere că, deja în 2011, Consiliul UE a concluzionat că au fost îndeplinite condițiile necesare. Următoarele domenii au fost vizate: protecția datelor, frontierele aeriene, frontierele terestre, cooperarea polițienească, Sistemul de Informații Schengen, frontierele maritime și vizele. Exact aceste aspecte sunt menționate și în rezoluția pe care tocmai am adoptat-o.

De fapt, tara noastra este gata inca din 2007, când a devenit membră UE. România a fost obligată să respecte regulile Schengen încă de atunci. Prin urmare, România îndeplinește de facto obligațiile Schengen, dar nu se bucură de beneficiile Schengen. Aceste două elemente ar trebui să meargă mână în mână.

De ce România nu este încă membră Schengen cu drepturi depline?

Apare întrebarea logică: dacă cerințele legale și tehnice ale Schengen au fost îndeplinite, de ce România nu este încă membră cu drepturi depline a acestuia? Răspunsul se găsește în interesele politice naționale. În mod ciudat, aderarea la Schengen este mai politizată în exterior, în alte state membre, decât în interiorul României. Toate forțele politice române se află în spatele obiectivului de aderare – un caz destul de rar de unitate pentru peisajul nostru politic.

Chestiunea este politizată în afara României, în principal din motive electorale interne. Apartenența la Schengen este prezentată ca un privilegiu pe care alte state membre îl pot acorda sau nu. Când de fapt, această apartenență este un drept bazat pe lege și o condiție prealabilă pentru o piață internă funcțională în UE. Iar victimele sunt multiple. Transportatorii pierd zeci de ore din cauza trecerii îndelungate a frontierei. Întreprinderile pierd beneficii din cauza acestor întârzieri. Cetățenii sunt blocați – și, pe bună dreptate, umiliți la cozile pentru controlul pașapoartelor. Lucrătorii mobili sunt afectați de întârzieri, persoane discriminate la frontieră…. Costul personal și economic al nerespectării regimului Schengen este ridicat! De asemenea, mediul nostru înconjurător are de suferit din cauza creșterii emisiilor de la camioanele de la frontiere.

Această situație aduce, evident, frustrare cetățenilor români. Și în totalitate același lucru este valabil și pentru bulgari.

11 ani de nedreptate

Cetățenii își dau seama foarte bine că problema aderării la Schengen este instrumentalizată din motive oportuniste. Ei știu că acest blocaj este artificial și cred că nu ar putea să-l mai susțină mult timp. Pentru binele României și pentru binele UE ca și comunitate de valori, sper sincer ca toți membrii Consiliului UE să lase deoparte interesele politice de partid. Sper ca pe 8 decembrie, în timpul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne, Cosiliul UE să voteze ”DA” pentru România în Schengen.

Dacă vom fi amânați din nou, nu m-aș mira să văd români și bulgari protestând în stradă. Ei vor boicota bunurile celor care se opun aderării. Cetățenii noștri s-au săturat să aștepte, iar reacțiile lor furibunde ar fi normale. Aceștia sunt cu adevărat privați de libera circulație în spațiul Schengen. Chit că, toate condițiile sunt îndeplinite și toate instituțiile au convenit în mod repetat asupra acestui lucru încă din 2011. 11 ani este o perioadă lungă de timp pentru a aștepta în liniște pentru ceva ce vă aparține de drept, nu sunteți de acord?

Toate instituțiile europene vor România în Schengen

De asemenea, rețineți că Parlamentul European nu este singurul care duce această bătălie. Comisia a cerut și ea mult-așteptata aderare la Schengen. Astăzi, Comisia, în calitate de gardian al tratatelor, trebuie să fie destul de clară cu Consiliul în ceea ce privește protecția drepturilor cetățenilor și libertatea lor de circulație. Prin urmare, Comisia ar trebui să informeze Consiliul cu privire la consecințele politice și juridice ale unei noi amânări a adoptării deciziei Schengen din partea Consiliului. Niciun stat membru nu ar trebui să aibă dreptul de a bloca în mod arbitrar unul sau mai multe state membre din spațiul Schengen. Există o singură Uniune Europeană și toate statele membre sunt egale – în 2022 și cu un război la granițele noastre, este periculos și îngrijorător să asistăm la orice alt comportament.

România și Bulgaria fac parte din Schengen. Avem cu toții o fereastră de oportunitate între acest vot în plen din octombrie și reuniunea Consiliului din decembrie. Acesta ar trebui să fie un moment de responsabilitate pentru toate statele membre. Afectează viitoarea funcționare a pieței unice a UE. Cu toții trecem printr-o perioadă dificilă – cetățenii europeni jonglează cu multiple dificultăți. În acest context, extinderea Schengen este esențială pentru a garanta buna funcționare a pieței unice a UE – instrumentul nostru cheie pentru a depăși criza economică.

Evident, și România trebuie să își joace rolul. Ar trebui să meargă cu toată viteza spre aderarea la Schengen și să folosească orice oportunitate pentru a garanta unanimitatea în Consiliu. În cazul în care acest obiectiv nu va fi atins în decembrie, românii ar trebui să își reevalueze în consecință poziția de vot în Consiliu.

Citește articolul publicat în presa europeană aici.

Articolul UE vrea România și Bulgaria în Schengen! apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
https://vladgheorghe.ro/ue-vrea-romania-si-bulgaria-in-schengen/feed/ 0
[video] Tăieri ilegale și deșeuri necontrolate în județul Bihor https://vladgheorghe.ro/video-taieri-ilegale-si-deseuri-necontrolate-in-judetul-bihor/ https://vladgheorghe.ro/video-taieri-ilegale-si-deseuri-necontrolate-in-judetul-bihor/#respond Thu, 29 Sep 2022 15:01:05 +0000 https://vladgheorghe.ro/?p=4122 În urma faptelor constatate la data de 22.09.2022, în judeţul Bihor, Situl Natura 2000 ROSCI0200, Platoul Vaşcău și în proximitatea sa, Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a depus două sesizări către Garda Forestieră Oradea și Garda Națională de Mediu- Comisariatul Judeţean Bihor. Tāierile ilegale de pădure și complicitatea autoritaăților locale, care sunt în cârdășie [...]

Articolul [video] Tăieri ilegale și deșeuri necontrolate în județul Bihor apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>

În urma faptelor constatate la data de 22.09.2022, în judeţul Bihor, Situl Natura 2000 ROSCI0200, Platoul Vaşcău și în proximitatea sa, Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a depus două sesizări către Garda Forestieră Oradea și Garda Națională de Mediu- Comisariatul Judeţean Bihor.

Tāierile ilegale de pădure și complicitatea autoritaăților locale, care sunt în cârdășie cu hoții sau se fac că nu văd infracțiunile, trebuie să înceteze. Plus că e inadmisibil să găsești maldăre de gunoaie, în pădure, pe un domeniu aflat în proprietatea primăriei! Ne batem joc de aerul pe care îl respirăm și de cel pe care îl vor respira copii și nepoții noștri! Unde este Garda de Mediu? Cum permit autoritățile locale așa ceva? Sunt toți mână-n mână?

Voi face plângeri și interpelări, pentru că lucrurile nu trebuie să rămână așa. Încă o dată mi se confirmă ce important este să reușim să înființăm Procurorul Verde European. Le va fi frică să mai facă așa și astfel de fapte nu ar mai rămâne nepedepsite.

S-a cerut cercetarea tăierile ilegale și depozitele necontrolate de deșeuri din această zonă. Deputatul a solicitat să fie efectuate toate demersurile legale care se impun pentru atragerea răspunderii persoanelor vinovate.

Plângerile penale trimise către Garda Forestieră Oradea și Garda Națională de Mediu- Comisariatul Judeţean Bihor

Articolul [video] Tăieri ilegale și deșeuri necontrolate în județul Bihor apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
https://vladgheorghe.ro/video-taieri-ilegale-si-deseuri-necontrolate-in-judetul-bihor/feed/ 0
Este timpul pentru Strasbourg! https://vladgheorghe.ro/este-timpul-pentru-strasbourg/ https://vladgheorghe.ro/este-timpul-pentru-strasbourg/#respond Fri, 16 Sep 2022 14:17:16 +0000 https://vladgheorghe.ro/?p=4273 Este timpul pentru Strasbourg! V-ați întrebat cum se desfășoară programul unui europarlamentar? În cele ce urmează, vă relatăm cele mai importante puncte dintr-o săptămână de septembrie 2022. Întâmplător este și cea mai importantă săptămână din Parlamentul European - săptămâna plenară. Acest eveniment este cu mult mai important în special în aceste vremuri tulburi, când viitorul [...]

Articolul Este timpul pentru Strasbourg! apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
Este timpul pentru Strasbourg! V-ați întrebat cum se desfășoară programul unui europarlamentar? În cele ce urmează, vă relatăm cele mai importante puncte dintr-o săptămână de septembrie 2022. Întâmplător este și cea mai importantă săptămână din Parlamentul European – săptămâna plenară. Acest eveniment este cu mult mai important în special în aceste vremuri tulburi, când viitorul UE va fi indicat în discursul anual despre Starea Uniunii. 

Starea Uniunii (SOTEU) – Ce urmează pe agenda UE?

Acesta este un eveniment esențial al UE, care are loc anual în luna septembrie. În cadrul acestuia instituțiile stabilesc obiectivele, discută provocările și prezintă strategia pentru anul următor. Acesta este momentul în care deputații din Parlamentul European ascultă agenda Comisiei, dezbat și sugerează îmbunătățiri.

Aceasta nu este doar o formalitate,este modul în care este asigurată democrația. Comisia își prezintă strategia. Membrii aleși în mod democratic (europarlamentarii) pot apoi să reprezinte prioritățile electoratului lor și să aibă un impact direct asupra viitoarelor propuneri ale Comisiei.

De ce este important acest lucru? Ei bine, în funcție de ordinea de zi convenită, statele membre și toți cetățenii vor ști unde vor merge fondurile UE. Așadar, care sunt principalele direcții ale Uniunii pentru anul viitor? Să analizăm punctele cheie prezentate de Comisie.   

Afaceri interne:

  • Democrația, statul de drept și drepturile omului în centrul procesului decizional. UE nu va mai tolera corupția și un sistem judiciar disfuncțional în statele membre. Statele membre, cum ar fi Ungaria, care nu respectă valorile UE, nu vor primi fonduri.
  • Mediu și energie – UE trebuie să continue să îndeplinească obiectivele din cadrul „Pactului Verde European”. Mai ales acum, când ne confruntăm cu războiul energetic agresiv al Rusiei, UE trebuie să își câștige independența energetică, să reformeze piața energetică și să se concentreze pe energiile regenerabile
  • Schimbărilor climatice – Vara aceasta a surprins UE cu temperaturi incredibil de ridicate, incendii și secete grave. UE trebuie să fie mai bine pregătită pentru situații de urgență
  • Economie – Piața UE trebuie să fie mai sigură, mai mare și mai stabilă. Comisia Europeană va găsi soluții pentru a potoli inflația record și va continua să protejeze economia UE

Afaceri externe:

  • Accelerarea aderării Balcanilor de Vest, Ucrainei, Moldovei și Georgiei și mai mult sprijin pentru opoziția din Belarus.
  • Ajutor pentru Ucraina
  • Prevenirea dezinformării și a interferenței lui Putin în procesul democratic

Întâlniri și activități 

  • Marți, 13 septembrie – Întâlnire cu comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a primit încă o dată undă verde pentru inițiativa sa, Procurorul Verde European, un instrument cheie pentru combaterea infracțiunilor de mediu.

  • Miercuri, 14 septembrie – Mic dejun de lucru cu comisarul pentru piața internă, Thierry Breton 

Împreună cu colegii săi din Grupul Renew, Vlad Gheorghe a avut o întâlnire cu comisarul Breton pentru a discuta cea mai nouă propunere a sa, Instrumentul de urgență pentru piața unică. Acesta va asigura buna funcționare a pieței UE în perioade de incertitudine și de criză, cum a fost pandemia COVID-19.

  • Joi, 15 septembrie – Întâlnire cu Aluziva (Alina Greavu), fondatoarea ONG-ului Asociația Aluziva, care luptă pentru cazuri sociale.

Aluziva este un cunoscut influencer român. Ea este, de asemenea, una dintre persoanele publice care s-a alăturat încă din primele zile de război comunității UNIȚI PENTRU UCRAINA – Об’εднанi за Украiну – United for Ukraine, grup fondat de europarlamentarul Renew Vlad Gheorghe (cca 300.000 de membri). Aluziva, împreună cu prietenii ei și cu ONG-urile partenere, au ajutat mii de refugiați. Împreună au transmis un mesaj puternic de mulțumire pentru toți românii care îi ajută pe refugiații ucraineni. De asemenea, au vorbit despre problemele importante pentru care Aluziva militează în România și despre modul în care instituțiile UE pot sprijini cauzele sociale pentru a face o diferență în bine pentru cetățenii europeni. 

Mediu și stat de drept

Două victorii importante în această sesiune plenară:

  •  Toate dosarele pentru lupta împotriva despăduririi au trecut! 
  • Ungaria lui Viktor Orban nu mai este considerată o democrație. 

De ce este aceasta o veste bună pentru noi, cetățenii UE?

”Defrișarea este una dintre cele mai dăunătoare practici pentru planeta noastră! Trebuie să luptăm pentru un viitor verde, este de datoria noastră ca politicieni să protejăm mediul și să oprim actuala criză climatică”, spune Vlad Gheorghe. 

”Cetățenii au nevoie și susțin statul de drept. Aceasta este singura cale spre libertate individuală și prosperitate economică. Guvernul lui Orban a încălcat sistematic drepturile omului și a subminat democrația pentru maghiari. Era timpul să scriem negru pe alb că regimul Orban merge pe o cale greșită, atacând libertățile propriilor cetățeni, fraternizând cu Putin și punând în pericol interesul țării sale”, a subliniat europarlamentarul Renew.

Articolul Este timpul pentru Strasbourg! apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
https://vladgheorghe.ro/este-timpul-pentru-strasbourg/feed/ 0
Săptămâna unui eurodeputat https://vladgheorghe.ro/saptamana-unui-eurodeputat/ https://vladgheorghe.ro/saptamana-unui-eurodeputat/#respond Fri, 09 Sep 2022 18:00:56 +0000 https://vladgheorghe.ro/?p=4282 V-ați întrebat cum se desfășoară programul unui europarlamentar? Dincolo de voturi, dezbateri, amendamente și tot felul de proiecte, sunt și activitățile din teren. În cele ce urmează, vă relatăm cele mai importante dintr-o săptămână de septembrie 2022. Brașov, 07 septembrie, FOV - Forumul Orașelor Verzi  Din cauza „profesionalismului” transportatorilor aerieni (bine cunoscut de noi toți), [...]

Articolul Săptămâna unui eurodeputat apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
V-ați întrebat cum se desfășoară programul unui europarlamentar? Dincolo de voturi, dezbateri, amendamente și tot felul de proiecte, sunt și activitățile din teren. În cele ce urmează, vă relatăm cele mai importante dintr-o săptămână de septembrie 2022.

Brașov, 07 septembrie, FOV – Forumul Orașelor Verzi 

Din cauza „profesionalismului” transportatorilor aerieni (bine cunoscut de noi toți), după 3 zboruri, 2 trenuri și peste 5 ore de condus, Vlad Gheorghe a ajuns în Gara Brașov. 

Astfel a luat parte în calitate de speaker, alături de activiști naționali și internaționali, personalități politice, consilieri ai Casei Albe & academicieni, la cel mare eveniment de mediu din România, FOV – Forumul Orașelor Verzi.

Europarlamentarul Gheorghe a punctat problemele majore de mediu cu care se confruntă România și UE. Una dintre cele mai importante soluții este inițiativa sa la nivel european – Procurorul Verde European, un instrument esențial de combatere a infracțiunilor de mediu. Fiind jurist timp de mai mult de 10 ani în proiecte de infrastructură mare, înțelege bine legătura directă dintre corupție, infracțiunile împotriva mediului și schimbările climatice. 

Până în prezent, nu există o soluție eficientă pentru infracțiunile transfrontaliere împotriva mediului. Europol subliniază că pierderile cauzate de astfel de infracțiuni se ridică la 70-213 miliarde USD pe an. De aceea, europarlamentarul Gheorghe subliniază că:

„[Există] o nevoie acută a unui mecanism care să includă problemele de mediu. Mandatul Parchetului European trebuie extins la acest nivel precum și competențe de mediu sporite pentru Europol, Eurojust și CEPOL”.

Haga, 08 septembrie – Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în domeniul Justiției Penale

Continuând demersurile pentru întărirea instrumentelor europene anti-corupție, eurodeputatul Vlad Gheorghe a organizat o misiune la Eurojust (Haga, Olanda) la care au participat colegii săi din Parlamentul European: Manders Antonius Santos Isabel, Toussaint Marie, Pietikäinen Sirpa, Wiezik Michal, Roose Caroline. 

Eurojust este agenția UE însărcinată cu cooperarea judiciară în toate chestiunile penale, inclusiv cele legate de mediu. Prezentarea a fost informativă și a oferit noi oportunități pentru a întări lupta anti-corupție. Vlad Gheorghe a explicat modul în care Procurorul Verde European va facilita sarcina Eurojust de a lupta împotriva activităților ilegale transfrontaliere. 

„Tăierile ilegale de păduri, deșeurile ilegale, poluarea aerului, a apei și a solului ne costă enorm. Schimbările climatice nu ne afectează doar sănătatea, ci și creștere nivelul sărăciei, provoacă foamete în lume și pun în pericol viața oamenilor’, afirmă Vlad Gheorghe.

Bruxelles, 08 septembrie – Îmbunătățirea micro mobilității în România

Împreună cu primarul Bacăului, Lucian Viziteu și viceprimărița Brașovului, Flavia Boghiu, europarlamentarul Vlad Gheorghe s-a întâlnit cu mai multi experți în micro mobilitate.  Principala prioritate: atragerea de investiții în infrastructură și interconectarea transportului public și a micro mobilității în România.

Europarlamentarul Gheorghe sprijină mereu autoritățile locale din România în găsirea unor soluții practice care pot contribui la un transport verde și la o mai bună calitate a vieții cetățenilor. Printre alte inițiative similare, el încearcă să găsească modalități de a găsi soluții verzi în cât mai multe comunități.

Lille, 09 septembrie – Fabrica Decathlon, Municipalitatea și Metropola din Lille 

Transportul ecologic trebuie să fie practic și motivant. Astfel, „bucurându-se” de vremea mohorâtă din Franța și de ploaia torențială, domnul Gheorghe, domnul Viziteu și doamna Boghiu au mers la Lille, unde s-au întâlnit cu reprezentanți din sectorul public și cel privat pentru a discuta despre tema transportului ecologic și a împărtăși cele mai bune practici. 

În timpul vizitei la fabrica Decathlon, au încercat cele mai noi biciclete electrice. Tranziția către un transport prietenos cu mediul trebuie să fie cât mai atractivă pentru oameni cu stiluri de viață diferite. Cu cât alternativele la transportul poluant sunt mai interesante și practice, cu atât șansele de a schimba comportamentul oamenilor sunt mai mari. Cei trei au discutat despre viitorul mobilității sustenabile și despre metodele de încurajare a cetățenilor pentru adoptarea unui stil de viață verde.

Imediat după aceea, grupul s-a întâlnit cu Pierre Posmyk, deputat pentru biodiversitate și transport, și cu Sébastien Lepêtre, vicepreședinte responsabil cu mobilitatea și transportul public și primar al orașului La Madeleine, parte a metropolei Lille. Aceștia au discutat despre soluții pentru un transport sustenabil și au dezbătut metodele de promovare a micro mobilității în orașe.

Articolul Săptămâna unui eurodeputat apare prima dată în Vlad Gheorghe.

]]>
https://vladgheorghe.ro/saptamana-unui-eurodeputat/feed/ 0