Strasbourg: Dezbatere Comună – România merită Schengen – Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe (13.12.2022).

 Domnule președinte, „Europa unită” – asta e doar o lozincă dacă permitem în continuare ca România și Bulgaria să fie ținute total nejustificat la cozile Europei.

Să ai România și Bulgaria în afara Schengen, în mijlocul unei crize economice, energetice, cu un război la granițe e nu doar discriminator, ci și absolut stupid. Atât de stupid încât te întrebi cui folosește acest lucru? În mod clar, Europei, nu. Este foarte periculos, pentru că scade încrederea în Uniune, alimentează propaganda antieuropeană și legitimează în toate aceste țări naționalismul. Este discriminator pentru că nu se poate ca unii cetățeni europeni să aibă doar drepturi și alții doar obligații. Și este nedrept și nu putem cere solidaritate doar de la România și doar de la Bulgaria.

Dincolo de președinți, miniștri, guverne slabe, extremiste, în campanie sau cu agendă proprie, mesajul nostru trebuie să fie unul singur: suntem toți egali în această Uniune și nu e nimeni mai presus. Suntem mai puternici împreună, iar cetățenii noștri nu trebuie să plătească niciodată jocurile interne sau polițele electorale ale nimănui, nici măcar ale austriecilor.

https://www.youtube.com/watch?v=__QhAAZP1p4&list=PLx2AJdXs_36at7s8sSBrQN1K9zJ4-t7Bl&index=1

Dezbatere despre Recenta decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spațiul Schengen

Citește documentul integral.