A fost o săptămâna extrem de importantă pentru România în Parlamentul European.

Ne apărăm pădurile

După lungi dezbateri și proceduri birocratice, Procurorul Verde European a trecut la nivelul următor – va merge direct la negocieri cu cele trei instituții UE: Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European.

Vestea bună este că Parlamentul European e deja promotor al acestei propuneri. Acum rămâne doar ca și celelalte instituții să aprobe inițiativa pe care am propus-o încă din 2021.

Ce  însemna concret Procurorul Verde European pentru România? Că vom avea în sfârșit un ‘DNA al pădurilor’, un organ care să îi prindă și să îi pedepsească pe toți cei care ne distrug natura și ne taie pădurile. Acesta este un pas esențial pentru lupta împotriva corupției, dar și a protejării mediului înconjurător.

Schengen este un drept câștigat al românilor

Dar desigur subiectul săptămânii a fost…România în Schengen! Discriminarea comisă de Austria față de cetățenii români trebuie oprită.

În Comisia de Petiții, unde sunt membru, am invitat petiționarul român care a cerut explicații în legătură cu refuzul nedrept al Austriei in ședința JAI (Consiliul Justiție și Afaceri Interne) din decembrie 2022.

Ședința de comisie ne-a arătat încă o dată că Parlamentul European vrea ca românii să nu mai stea la cozi. Sala a fost plină și toți colegii mei, în uninanimitate, și-au declarat nemulțumirea față de VETO-ul Austriei și au promis că ne vor fi alături în demersurile împotriva acestei decizii.

Ce urmează? Nu vă imaginați că au fost doar vorbe goale. Petiția s-a votat și mergem mai departe! Următorul pas pe care îl propun este o rezoluție în plen în care cerem de urgență repunerea pe agenda a aderării României la spațiul Schegen și un aviz pozitiv din partea tuturor statelor membre.

Mai multe investiții în transportul urban verde

În calitate de raportor alternativ din partea grupului Renew pe dosarul ‘Cadrul european pentru mobilitate urbană‘ am insistat că următoarele priorități să fie incluse:

  • mai multe investiții pentru infrastructura de biciclete și micromobilitate
  • controlul și monitorizarea calității aerului
  • străzi și șosele mai sigure
  • bilete unice care să dea posibilitatea utilizării mai multor mijloace de transport
  • trenuri de mare viteză

Transportul verde este o prioritate pentru un viitor mai sigur. Trebuie sa avem grijă de planeta noastră dacă ne dorim ca generațiile viitoare să se bucure de comorile23 verzi ce ne înconjoară.