După două zile de plenară la Bruxelles, am vizitat Curtea de Apel din Mons – exemplul europeamn pentru lupta împotriva crimelor de mediu.

Strategia UE pentru biciclete

Vești bune! A trecut dosarul la care lucrez de câteva luni: Strategia UE pentru biciclete.

Ce înseamnă?

  • Mai multe fonduri pentru infrastructură și parcări sigure pentru bicicliști;
  • Infrastructură accesibilita pentru persoanele cu dizabilități;
  • Prioritizarea produselor fabricate în UE;
  • Transportul alternativ va fi coordonat si deci mai usor de folosit pentru cetateni.

Aceasta este o victorie atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru sănătatea noastră. Bicicleta este una dintre singurele moduri de transport care are rata de poluare 0%. În plus, nu va mai trebui să stăm blocați în trafic ore în sir…

Din păcate, momentan, Romania e codașă la infrastructura pentru biciclete. Nouă inițiativa UE ne vă ajuta să ne aliniem cu restul statelor membre și să primim finanțarea necesară.

Transparența – o unealtă anti corupție 

Parlamentul European a votat în favoarea transparenței. Partidele politice vor fi nevoite să declare proveniență banilor pentru finanțare. Un lucru vital pentru o democrație funcțională. În trecut, țări că Rusia au cumpărat politicieni corupți oferindu-le bani pentru campanii, iar aceștia în schimb făceau jocul murdar al Kremlinului. Nu se poate să mai toleram așa ceva!

Cu același gând în minte, am ridicat imunitatea mai multor europarlamentari acuzați în cazul de corupție ‘Qatargate’. Parlamentul European are toleranță ZERO față de politicieni corupți.

Tot astăzi, Președinția suedeza și-a prezentat programul pe politici de migrație. Acesta este un subiect important pentru România, deoarece suedezii vor decide dacă pun pe lista priorităților lor problematica aderării la spațiul Schengen, unde Austria a folosit ca și pretext problemele de migrație ale UE pentru a spune NU României.

Ajutăm Republica Moldova

Pentru România, bunăstarea fraților noștri de peste Prut este o prioritate. Am inițiat, de-a lungul timpului, mai multe proiecte, scrisori, vizite – cu scopul de a susține demersul european al Republicii Moldova.

M-am întâlnit cu Amabasadoarea Republicii Moldova, Excelența Sa, Daniela Morari pentru a discuta cum putem ajuta din punct de vedere financiar și politic. Trebuie să câștigam împreună războiul hibrid început de Putin. Rusia joacă murdar, creează crize politice și financiare, împrăștie știri false și șantajează Moldova cu dependența sa de Rusia în domeniul energiei. Este de datoria noastră să fim alaturi de cetățenii moldoveni.

USR luptă împotriva crimelor de mediu

Vineri am fost împreună cu colegele mele din USR, Diana Buzoianu, deputată de București și Oana Murariu, deputată de Cluj, la Mons pentru a vizita Curtea de Crime de Mediu din cadrul Curții de Apel din Mons. Aici am discutat despre modelul belgian de pedepsire a infracțiunilor de mediu și despre noua directiva propusă de Comisia Europeană care înlocuiește Directiva 2008/99/CE privind protecția mediului prin intermediul dreptului penal. Întalnirea mi-a arătat că am aliați de nădejde pentru proiectul meu: Procurorul Verde European – singura metodă transnațională pentru a pedepsi infractorii de mediu.