Sunt Vlad Gheorghe, europarlamentar în Grupul Renew Europe începând din noiembrie 2020 (detalii activitate), membru USR din 2016.

În Parlamentul European sunt membru în Comisia pentru Bugete (BUDG), în Comisia pentru Petiții (PETI) și în Delegația la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Serbia (D-RS).

De asemenea, sunt membru supleant în Comisia pentru Transport și Turism (TRAN), în Comisia de anchetă pentru examinarea utilizării Pegasus și a altor programe de spionaj echivalente (PEGA), în Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului (BECA) și în Delegația la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Albania (D-AL).

Sper ca într-un viitor nu atât de îndepărtat, românii din afara granițelor să fie convinși de schimbările în bine de aici pentru a se întoarce lângă familiile și prietenii lor. În egală măsură, îmi doresc ca românii care sunt încă în țară să nu renunțe la implicare – oriunde și oricum consideră că este necesar sau util țării și drepturilor noastre.

Am toată încrederea că vom reuși să modelăm această țară și această Europă după chipul și asemănarea bunului simț și unui viitor mai bun pentru noi, familiile noastre și prietenii noștri.

MEP Vlad Gheorghe - Renew Europe - About
MEP Vlad Gheorghe - Renew Europe - About

I. Parcurs Profesional
(jurist . voluntar . activist. membru USR)

Sunt jurist de 10 ani, specializat în drept (fonduri europene, administrativ-fiscal, achiziții publice). Am lucrat pentru ONG-uri și companii private care derulau proiecte cu fonduri europene (infrastructură, mediu, resurse umane).

După Colectiv am decis să mă implic civic și politic, fiind alături de USR încă de la înființare, parte din echipa restrânsă de juriști care a reușit construirea primului partid cu adevărat „nou” de după`89.

Din 2016 am fost membru al echipei juridice USR din Parlamentul României, fiind (co)autorul multora dintre proiectele emblematice pentru activitatea USR în Parlamentul României.

Alături de parlamentarii juriști, m-am opus modificărilor PSD & ALDE aduse Codului Penal și de Procedură penală în Comisiile Iordache și Nicolicea, inclusiv prin sesizări de neconstituționalitate câștigate la CCR și am redactat inițiative legislative pentru a stopa hoția precum DNA-ul Pădurilor.

În 2019, în cadrul alegerilor interne USR, am primit votul de încredere din partea colegilor mei (locul 5 în competiția internă) pentru a reprezenta cetățenii în Parlamentul European.

II. Curriculum vitae

Educație
Diplomă de Bacalaureat, Liceul bilingv „Miguel de Cervantes Saavedra”, București (2000-2004)

Studii superioare
Diplomă de Licență, Facultatea de Drept, Universitatea Româno-Americană, București (2004-2008)
Master Drept Fiscal, Facultatea de Drept, Universitatea București, București (2016-2017, fără disertație)
Certificat FIDIC Basic, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (2016)

Limbi vorbite: Română, Engleză, Spaniolă, Japoneză

Stare civilă: Căsătorit, doi copii

Experiență profesională
Consilier, Camera Deputaților, Parlamentul României (2017-2020);
Consilier Juridic, Romair Consulting SRL (2011-2017);
Consilier Juridic, Asociația Romănâ Pentru Locuințe, București (2011);
Consilier Juridic, ACER Consult SRL (2010-2011);
Asistent Juridic, Centrul de Excelență pentru Dezvoltare Durabilă | RO-CEDD (2010-2011).

Afilieri profesionale
Membru, Colegiul Consilierilor Juridici (din 2012)

Alte organizații
Voluntar, Asociația Salvați Bucureștiul (2015-2016)

MEP Vlad Gheorghe - Renew Europe - About
MEP Vlad Gheorghe - Renew Europe - About

III. Motivații Personale
(jurist . cetățean . tată . soț . fiu)

Pentru mine, Dreptul nu este doar o profesie. Dreptatea, adevărul, justiția nu sunt doar cuvinte de lemn care dau bine în discursuri publice.

Cred cu tărie în domnia legilor drepte, în apărarea celor nedreptățiți și în pedepsirea celor în culpă. O societate în care se încalcă legea și drepturile celorlalți fără consecințe este o societate condamnată suferinței și sărăciei.

Merităm mai mult. Putem mai mult. Am fost și sunt convins că unica soluție pentru țara pe care ne-o dorim este implicarea oamenilor competenți, perseverenți și onești. În toți acești ani am întâlnit oameni extraordinari care m-au învățat să cred că schimbarea nu este doar un vis frumos, ci o realitate palpabilă, posibilă.

USR va continua să crească și să se întărească. Ducem zilnic o luptă grea în România și va mai dura până vom reuși reformarea instituțiilor statului și schimbarea politicienilor.

Parte din viitorul nostru politic este și o prezență puternică, vizibilă, credibilă în Parlamentul European. Depun zilnic toate eforturile pentru a îndeplini acest deziderat și voi continua să fiu la fel de implicat și prezent în țară cât și în instituțiile europene.

IV. Viziunea Europeană
(Viitorul României este într-o Uniune Europeană puternică, unită prin valori comune)

Intenționez să folosesc competențele mele pentru a schimba, alături de colegii mei din USR care deja au început mandatul în 2019, percepția și poziția slabă de până acum a politicienilor români din Parlamentul European.

Apartenența la familia europeană este singura direcție viabilă spre un stat de drept funcțional, cu instituții independente și respectarea drepturilor și libertăților individuale.

Mai mult, noi toți merităm negociatori competenți care să apere cu succes interesele noastre în cadrul Uniunii Europene.

Parlamentul European este locul în care se negociază raportul de forțe și de valori ale țărilor din UE. Așa cum antreprenorii, programatorii, medicii sau inginerii români sunt competitivi față de omologii lor din aceste state, și politicienii trebuie să se ridice la nivelul cetățenilor pe care îi reprezintă.

Atâta timp cât corupția și incompetența vor controla instituțiile și bugetele României, iar posturile de europarlamentari rămân ale unor incompetenți obedienți partidelor pe care le slujesc orbește de 30 de ani, nu vom putea realmente negocia în favoarea românilor.

Uniunea Europeană probabil că se găsește astăzi în cea mai grea perioadă a relațiilor dintre statele membre de la constituirea ei. De la impactul pandemiei, inerția birocratică, interesele naționale, mișcările extremiste, Brexit și până la ezitări și ipocrizii flagrante – toate acestea macină credibilitatea și impactul acțiunilor UE.

Voi fi, alături de colegii mei din Renew Europe, aliatul bunului simț, al rațiunii, al competenței și al responsabilității politice din Parlamentul European.

MEP Vlad Gheorghe - Renew Europe - About 4bb (1600 x 2600)