2023 a început în forță, cu o săptămână plina de întâlniri, dezbateri și luări de cuvânt.

Rusia trebuie să plătească!

Împreună cu colegele mele din grupul politic Renew, Karin Karlsbro și Yana Toom, am discutat cu Prim-vicepreședintele Parlamentului Ucrainean, Oleksandr Korienko și deputații ucraineni Roksolana Pidlasa, Yehor Cherniev și Galyna Mykhailiuk despre întărirea cooperării interparlamentare și ajutorul oferit Ucrainei. Unul dintre cele mai importante subiecte a fost confiscarea și reutilizarea bunurilor oligarhilor sancționați pentru reconstruirea Ucrainei, inițiativa pe care am propus-o în aprilie 2022.

În urma discuțiilor avute în Parlamentul European, am solicitat o întrevedere cu Ambasadorul Estoniei, Excelența Sa, domnul Aivo Orav pentru a discuta același subiect esențial pentru ajutorul Ucrainiei.

De ce Estonia?

Estonia este un exemplu demn de urmat în lupta împotriva lui Putin și ajutorul oferit Ucrainei. Prima Ministra, Kaja Kallas (Renew) și guvernul său sunt determinați să facă Rusia să plătească pentru distrugerea vieții ucrainienilor. Motto-ul comun care a dus la întâlnirea noastră este: Criminalii trebuie să plătească pentru infracțiunile săvârșite.

Mai precis este vorba despre un proiect de lege care ar permite statului estonian să folosească bunurile oligarhilor confiscate în Estonia pentru a reconstrui Ucraina. Având în vedere inițiativă pornita de mine la nivel european având același scop, o cooperare cu una dintre cele mai avansate țări în acest demers, este ceva natural.

Plenara specială cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Este important să nu uităm istoria și să nu repetăm greșelile trecutului.

În fiecare an, pe 27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În acest context, se organizează o mini ședință plenara care are ca scop amintirea victimelor. Anul acesta, Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, l-a invitat pe Președintele Israeului Isaac Herzog pentru ceremonia anuală.

În același scop, a fost inaugurat memorialul Holocaustului care va veghea sala de plen. Este vorba de tabloul intitulat ‘Refugiatul’ de Felix Nussbaum. Pictură care evidențiază frica și disperarea victimelor Holocaustului care in 1939 realizau politica monstruoasă a naziștilor.

Oamenii de știință sprijină înființarea Procurorului Verde European

Am cerut sfatul oamenilor de știință cu privire la crearea unui Procuror Verde European. În cadrul Comisie de Petiții, specialiști în domeniul mediului au încurajat instituțiile europene să sprijine acest demers inițiat încă din 2021. Nu mai există dubiu că propunerea mea de lege este o soluție bună pentru a învinge infractorii de mediu.