Luni dimineață am pornit spre Strasbourg, ca în fiecare lună, pentru ședința plenară – cea mai importantă săptămâna din agenda unui europarlamentar. 

Oligarhii Ilan Shor și Vlad Plahontiuc vor fi sancționați

În decembrie 2022 am trimis prima scrisoare Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate al Uniunii Europene, Josep Borrell, unde am cerut sancționarea de urgență a lui Ilan Shor și Vladimir Plahontiuc. Câteva luni mai târziu, subiectul a fost pus pe agenda ședinței plenare.

Am cerut ca oligarhii care au furat statul moldovean să fie introduși pe lista ‘neagră’ a Uniunii Europene. Aceștia deja se află pe listele de sancțiuni ale Statelor Unite și Marii Britanii pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova care au o strânsă legătură cu războiul hibrid împotriva guvernului legitim PAS, un război condus de Vladimir Putin, criminalul de la Kremlin. În urmă cu câteva luni s-a demonstrat că aceștia orchestrau proteste false în Chișinău cu scopul de a periclita procesul democratic.

Corupții și criminalii care vor să distrugă democrația trebuie să plătească! Ce urmează? Acum decizia rămâne în mâinile Consiliului UE care va trebui să voteze în unanimitate.

Produsele din lemn obținut ilegal nu vor mai fi permise în UE

Astăzi Parlamentul a spus clar: fără produse opținute în urmă defrișărilor ilegale. Amazonul și pădurile terrei sunt comori valoroase pentru noi și pentru copiii noștri. Nu mai tolerăm pe continentul nostru astfel de produse. 

De ce este asta o veste bună pentru România? Pentru că arată că în UE infracțiunile de mediu sunt o prioritate. În special tăierile ilegale care constituie o problema imensă și pentru țară noastră. Pentru a estompa criză climatică de care ne avertizează oamenii de știință de pretutindeni, trebuie să salvăm atât pădurile din UE cât și din afara sa. 

Alte subiecte interesante din plen:

  • Putin are oficial un mandat de arestare dat de către Curtea Penală Internațională pentru săvârșirea crimelor de război în Ucraina.

Printre altele, Putin este acuzat că a rapit si deportat in mod ilegal copii ucrainieni în Rusia. Acest pas juridic este foarte important deoarece înseamnă că Putin este criminal recunoscut în 118 de țări, cele care sunt membre ale Curții Penale Internaționale. Toate aceste țări sunt obligate să îl aresteze dacă acesta intră pe teritoriul lor. Tot săptămâna aceasta, Parlamentul European a votat o rezoluție prin care condamnă răpirea copiiilor ucraineni și deportarea lor în Rusia.

  • Cerem eliberarea de urgență a prizonierilor politici deținuți ilegal de Putin: Alexei Navalny și Vladimir Kara-Murza.

Acesti doi dizidenți sunt torturați si detinuți pe nedrept de autoritățile rusești. Drepturile omului nu au graniță, toate statele trebuie să le respecte, iar în UE nu vom închide niciodată ochii la abuzuri.