V-ați întrebat cum se desfășoară programul unui europarlamentar? Dincolo de voturi, dezbateri, amendamente și tot felul de proiecte, sunt și activitățile din teren. În cele ce urmează, vă relatăm cele mai importante dintr-o săptămână de septembrie 2022.

Brașov, 07 septembrie, FOV – Forumul Orașelor Verzi 

Din cauza „profesionalismului” transportatorilor aerieni (bine cunoscut de noi toți), după 3 zboruri, 2 trenuri și peste 5 ore de condus, Vlad Gheorghe a ajuns în Gara Brașov. 

Astfel a luat parte în calitate de speaker, alături de activiști naționali și internaționali, personalități politice, consilieri ai Casei Albe & academicieni, la cel mare eveniment de mediu din România, FOV – Forumul Orașelor Verzi.

Europarlamentarul Gheorghe a punctat problemele majore de mediu cu care se confruntă România și UE. Una dintre cele mai importante soluții este inițiativa sa la nivel european – Procurorul Verde European, un instrument esențial de combatere a infracțiunilor de mediu. Fiind jurist timp de mai mult de 10 ani în proiecte de infrastructură mare, înțelege bine legătura directă dintre corupție, infracțiunile împotriva mediului și schimbările climatice. 

Până în prezent, nu există o soluție eficientă pentru infracțiunile transfrontaliere împotriva mediului. Europol subliniază că pierderile cauzate de astfel de infracțiuni se ridică la 70-213 miliarde USD pe an. De aceea, europarlamentarul Gheorghe subliniază că:

„[Există] o nevoie acută a unui mecanism care să includă problemele de mediu. Mandatul Parchetului European trebuie extins la acest nivel precum și competențe de mediu sporite pentru Europol, Eurojust și CEPOL”.

Haga, 08 septembrie – Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în domeniul Justiției Penale

Continuând demersurile pentru întărirea instrumentelor europene anti-corupție, eurodeputatul Vlad Gheorghe a organizat o misiune la Eurojust (Haga, Olanda) la care au participat colegii săi din Parlamentul European: Manders Antonius Santos Isabel, Toussaint Marie, Pietikäinen Sirpa, Wiezik Michal, Roose Caroline. 

Eurojust este agenția UE însărcinată cu cooperarea judiciară în toate chestiunile penale, inclusiv cele legate de mediu. Prezentarea a fost informativă și a oferit noi oportunități pentru a întări lupta anti-corupție. Vlad Gheorghe a explicat modul în care Procurorul Verde European va facilita sarcina Eurojust de a lupta împotriva activităților ilegale transfrontaliere. 

„Tăierile ilegale de păduri, deșeurile ilegale, poluarea aerului, a apei și a solului ne costă enorm. Schimbările climatice nu ne afectează doar sănătatea, ci și creștere nivelul sărăciei, provoacă foamete în lume și pun în pericol viața oamenilor’, afirmă Vlad Gheorghe.

Bruxelles, 08 septembrie – Îmbunătățirea micro mobilității în România

Împreună cu primarul Bacăului, Lucian Viziteu și viceprimărița Brașovului, Flavia Boghiu, europarlamentarul Vlad Gheorghe s-a întâlnit cu mai multi experți în micro mobilitate.  Principala prioritate: atragerea de investiții în infrastructură și interconectarea transportului public și a micro mobilității în România.

Europarlamentarul Gheorghe sprijină mereu autoritățile locale din România în găsirea unor soluții practice care pot contribui la un transport verde și la o mai bună calitate a vieții cetățenilor. Printre alte inițiative similare, el încearcă să găsească modalități de a găsi soluții verzi în cât mai multe comunități.

Lille, 09 septembrie – Fabrica Decathlon, Municipalitatea și Metropola din Lille 

Transportul ecologic trebuie să fie practic și motivant. Astfel, „bucurându-se” de vremea mohorâtă din Franța și de ploaia torențială, domnul Gheorghe, domnul Viziteu și doamna Boghiu au mers la Lille, unde s-au întâlnit cu reprezentanți din sectorul public și cel privat pentru a discuta despre tema transportului ecologic și a împărtăși cele mai bune practici. 

În timpul vizitei la fabrica Decathlon, au încercat cele mai noi biciclete electrice. Tranziția către un transport prietenos cu mediul trebuie să fie cât mai atractivă pentru oameni cu stiluri de viață diferite. Cu cât alternativele la transportul poluant sunt mai interesante și practice, cu atât șansele de a schimba comportamentul oamenilor sunt mai mari. Cei trei au discutat despre viitorul mobilității sustenabile și despre metodele de încurajare a cetățenilor pentru adoptarea unui stil de viață verde.

Imediat după aceea, grupul s-a întâlnit cu Pierre Posmyk, deputat pentru biodiversitate și transport, și cu Sébastien Lepêtre, vicepreședinte responsabil cu mobilitatea și transportul public și primar al orașului La Madeleine, parte a metropolei Lille. Aceștia au discutat despre soluții pentru un transport sustenabil și au dezbătut metodele de promovare a micro mobilității în orașe.