Este timpul pentru Strasbourg! V-ați întrebat cum se desfășoară programul unui europarlamentar? În cele ce urmează, vă relatăm cele mai importante puncte dintr-o săptămână de septembrie 2022. Întâmplător este și cea mai importantă săptămână din Parlamentul European – săptămâna plenară. Acest eveniment este cu mult mai important în special în aceste vremuri tulburi, când viitorul UE va fi indicat în discursul anual despre Starea Uniunii.
Starea Uniunii (SOTEU) – Ce urmează pe agenda UE?
Acesta este un eveniment esențial al UE, care are loc anual în luna septembrie. În cadrul acestuia instituțiile stabilesc obiectivele, discută provocările și prezintă strategia pentru anul următor. Acesta este momentul în care deputații din Parlamentul European ascultă agenda Comisiei, dezbat și sugerează îmbunătățiri.
Aceasta nu este doar o formalitate,este modul în care este asigurată democrația. Comisia își prezintă strategia. Membrii aleși în mod democratic (europarlamentarii) pot apoi să reprezinte prioritățile electoratului lor și să aibă un impact direct asupra viitoarelor propuneri ale Comisiei.
De ce este important acest lucru? Ei bine, în funcție de ordinea de zi convenită, statele membre și toți cetățenii vor ști unde vor merge fondurile UE. Așadar, care sunt principalele direcții ale Uniunii pentru anul viitor? Să analizăm punctele cheie prezentate de Comisie.
Afaceri interne:
- Democrația, statul de drept și drepturile omului în centrul procesului decizional. UE nu va mai tolera corupția și un sistem judiciar disfuncțional în statele membre. Statele membre, cum ar fi Ungaria, care nu respectă valorile UE, nu vor primi fonduri.
- Mediu și energie – UE trebuie să continue să îndeplinească obiectivele din cadrul „Pactului Verde European”. Mai ales acum, când ne confruntăm cu războiul energetic agresiv al Rusiei, UE trebuie să își câștige independența energetică, să reformeze piața energetică și să se concentreze pe energiile regenerabile
- Schimbărilor climatice – Vara aceasta a surprins UE cu temperaturi incredibil de ridicate, incendii și secete grave. UE trebuie să fie mai bine pregătită pentru situații de urgență
- Economie – Piața UE trebuie să fie mai sigură, mai mare și mai stabilă. Comisia Europeană va găsi soluții pentru a potoli inflația record și va continua să protejeze economia UE
Afaceri externe:
- Accelerarea aderării Balcanilor de Vest, Ucrainei, Moldovei și Georgiei și mai mult sprijin pentru opoziția din Belarus.
- Ajutor pentru Ucraina
- Prevenirea dezinformării și a interferenței lui Putin în procesul democratic
Întâlniri și activități
- Marți, 13 septembrie – Întâlnire cu comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius
Europarlamentarul Vlad Gheorghe a primit încă o dată undă verde pentru inițiativa sa, Procurorul Verde European, un instrument cheie pentru combaterea infracțiunilor de mediu.
- Miercuri, 14 septembrie – Mic dejun de lucru cu comisarul pentru piața internă, Thierry Breton
Împreună cu colegii săi din Grupul Renew, Vlad Gheorghe a avut o întâlnire cu comisarul Breton pentru a discuta cea mai nouă propunere a sa, Instrumentul de urgență pentru piața unică. Acesta va asigura buna funcționare a pieței UE în perioade de incertitudine și de criză, cum a fost pandemia COVID-19.
- Joi, 15 septembrie – Întâlnire cu Aluziva (Alina Greavu), fondatoarea ONG-ului Asociația Aluziva, care luptă pentru cazuri sociale.
Aluziva este un cunoscut influencer român. Ea este, de asemenea, una dintre persoanele publice care s-a alăturat încă din primele zile de război comunității UNIȚI PENTRU UCRAINA – Об’εднанi за Украiну – United for Ukraine, grup fondat de europarlamentarul Renew Vlad Gheorghe (cca 300.000 de membri). Aluziva, împreună cu prietenii ei și cu ONG-urile partenere, au ajutat mii de refugiați. Împreună au transmis un mesaj puternic de mulțumire pentru toți românii care îi ajută pe refugiații ucraineni. De asemenea, au vorbit despre problemele importante pentru care Aluziva militează în România și despre modul în care instituțiile UE pot sprijini cauzele sociale pentru a face o diferență în bine pentru cetățenii europeni.
Mediu și stat de drept
Două victorii importante în această sesiune plenară:
- Toate dosarele pentru lupta împotriva despăduririi au trecut!
- Ungaria lui Viktor Orban nu mai este considerată o democrație.
De ce este aceasta o veste bună pentru noi, cetățenii UE?
”Defrișarea este una dintre cele mai dăunătoare practici pentru planeta noastră! Trebuie să luptăm pentru un viitor verde, este de datoria noastră ca politicieni să protejăm mediul și să oprim actuala criză climatică”, spune Vlad Gheorghe.
”Cetățenii au nevoie și susțin statul de drept. Aceasta este singura cale spre libertate individuală și prosperitate economică. Guvernul lui Orban a încălcat sistematic drepturile omului și a subminat democrația pentru maghiari. Era timpul să scriem negru pe alb că regimul Orban merge pe o cale greșită, atacând libertățile propriilor cetățeni, fraternizând cu Putin și punând în pericol interesul țării sale”, a subliniat europarlamentarul Renew.
Leave A Comment