Săptămână aceasta suntem la Strasbourg, unde se ține ședință plenară a Parlamentului European. Discutăm despre importanța gestionării crizelor în contextul cutremurului din Turcia și Siria și ne întâlnim cu Membrii Parlamentului Ucrainei.
UE este pregătită în situații de criză
Marți am participat împreună cu colegii mei de la grupul politic Renew Europe la întâlnirea cu Janez Lenarčič, Comisarul European pentru gestionarea crizelor. Dezbaterea a fost centrată în jurul cutremurului tragic din Siria și Turcia. Comisarul Lenarčič a fost pe teren împreună cu echipa sa pentru a afla de la autorități și localnici cum putem ajuta. În urma rezultatelor, Uniunea Europeană a mobilizat ajutoare financiare, a trimis echipe de salvare, obiecte pentru adăpostire, corturi, pături și alte produse necesare în cazuri de urgență majoră. Uniunea Europeană are un mecanism bine pus la punct pentru astfel de crize. Dezastrele naturale, dar și cele provocate trebuie să fie rezolvate rapid și eficient. Acest ajutor este oferit atât statelor membre, cât și partenerilor noștri. Solidaritatea în astfel de cazuri este esențială pentru a salva sute, mii și chiar zeci de mii de vieți.
Zero toleranță pentru corupție!
În sesiunea de după-amiază a ședinței plenare, am cerut un organism de etică independent al UE pentru a evita situații de corupție în instituțiile europene. Este important ca, în special Parlamentul European – casa democrației UE – să fie un model pentru Statele Membre în ceea ce privește lupta împotrivă corupției. Pentru asta ne trebuie un mecanism funcțional și imparțial.
Împreună cu Ucraina
După dezbaterile din plen, i-am întâlnit pe Membrii Parlamentului Ucrainei din partidul Sluha narodu – echivalentul grupului meu, Renew, și de asemenea grupul de care aparține Președintele Volodymir Zelenskyy.
În cadrul acestei întâlniri comune am discutat despre cum poate sprijini grupul Renew lupta Ucrainei pentru libertate și democrație. Continuăm să fim alături de Ucraina cu ajutoare financiare, militare, și prin implementarea sancțiunilor economice.
Timișoara, Capitală Europeană
În weekend am participat la ceremonia de deschidere a evenimentelor ce vor avea loc anul acesta în care Timișoara a devenit capitală europeană. Totul a fost organizat de Primarul Timișoarei și colegul meu din USR, Dominic Fritz. După doi ani de muncă intensă, Dominic a obținut pentru Timișoara titlul de Capitală Culturală Europeană, o oportunitate excelentă pentru România să atragă turiști și să își facă cunoscute tradițiile și cultura unică. Sibiul a deținut acest titlu în 2007. În decursul anului 2023 vor fi organizate diferite activități culturale în Timișoara: spectacole, expoziții de artă, concerte. Vă recomandăm să vă alăturați acestor activități. Gășiți site-ul aici.
Leave A Comment