Salvarea sezonului turistic estival – sprijinul acordat de UE sectorului ospitalității (dezbatere) – Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe privind viitorul turismului european (27.04.2021).

Punctul de vedere al europarlamentarului Vlad Gheorghe pleacă de la premisa că turismul este în strânsă legătură cu infrastructura. Iar masurile de susţinere trebuie să fie sustenabile şi să urmărească mai mult decât rezultatele pe termen scurt.

Domnule președinte, milioane de angajați și mii de mici afaceri au nevoie de ajutorul Uniunii să supraviețuiască pandemiei. Sprijinul acordat industriei ospitalității trebuie să țină cont de legătura dintre turism și infrastructură. Putem folosi această criză pentru o viziune integrată asupra turismului european.

Studiile arată că eficientizarea transporturilor ar însemna un plus de aproape șase miliarde de euro, mobilitate crescută pentru cetățenii europeni și legături mai bune între statele membre. Ar duce la un impact mai mic asupra mediului și o poziție mai competitivă a Uniunii la nivel global.

Reprezint o țară cu o infrastructură deficitară. Dar avem locuri de o frumusețe deosebită, de care turiștii europeni merită să se bucure în siguranță. Prioritatea imediată este sezonul estival 2021, însă măsurile trebuie să aducă rezultate nu doar pe termen scurt, ci un turism sustenabil pentru generațiile viitoare. Promovarea destinațiilor rurale și a inițiativelor locale, valorificarea patrimoniului ecologic, investițiile în infrastructură sunt esențiale pentru redresarea turismului european.

Citește documentul integral.