Au fost aduse acuzații grave împotriva companiei chineze producătoare de anvelope Linglong Tire, în nordul Serbiei, referitoare la condițiile de muncă a 500 de lucrători din Vietnam. De asemenea în Serbia au fost semnalate recent proteste ecologiste la scară largă. Acestea au apărut în contextul adoptării precipitate a două legi. Este vorba despre legea privind referendumurile și inițiativa populară și legea privind exproprierea terenurilor.

În acest context, Parlamentul European a adoptat o Rezoluție în care  își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu acuzațiile care denunță muncă forțată, încălcarea drepturilor omului și traficul de ființe umane, precum și în legătură cu problemele grave legate de corupție și statul de drept în domeniul mediului.

Strasbourg: Impunerea muncii forțate la fabrica Linglong și protestele ecologiste din Serbia (dezbatere) – Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe (16.12.2021).

Am tolerat prea mult amenințările venite din interiorul Uniunii și mai ales din afara ei. Nu mai putem ignora încălcări flagrante ale valorilor ce ne-au adus împreună de către membri sau cei care-și doresc să devină membri în familia noastră. Timpul discuțiilor a trecut, este nevoie de acțiuni concrete cu rezultate reale.

Fake news și propagandă anti-europeană, discurs care incită la ură, discriminare și violență, îngrădirea libertății presei, îngrădirea libertății de mișcare, a dreptului la muncă, sclavie modernă. Toate se întâmplă pe teritoriul nostru și la granițele noastre. Toate au ca autori și finanțatori entități cu interese clare în destabilizarea Uniunii.

Este cazul să îi tratăm așa cum merită. Ca pe amenințări la adresa securității și a prosperității cetățenilor europeni care ne-au trimis aici. Nu putem fi lideri pe continent și în lume prin comunicate date din birouri călduțe ca răspuns la atacuri repetate, organizate, nesancționate. Pentru europeni nu suntem diplomați, doar absenți. Iar dușmanii își permit să țipe și mai tare.

Valorile europene trebuie apărate prin acțiuni concrete

 

Citește documentul integral.