Bruxelles: Comisia de Petiții – Studiul PE despre tăierile ilegale de pădure din România – Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe (09.11.2021).
Mulțumesc comisiei și doamnei doctor Kindji pentru acest studiu care confirmă efectele nocive ale tăierilor ilegale de pădure.
Tăierile ilegale nu sunt doar infracțiuni de mediu, ci pur și simplu o crimă.
Distrug habitatul și biodiversitatea. Contribuie la degradarea solului și conduc la dezastre naturale. Afectează calitatea aerului respirat.
Sunt un factor major al schimbărilor climatice.
Îi îmbogățesc pe infractori, dar sărăcesc bugetul public.
Sunt asociate cu corupția, spălarea banilor și alte infracțiuni grave.
Dar cel mai important, tăierile ilegale ucid.
Pădurarii onești, activiștii de mediu, jurnaliștii care vor să le oprească sunt atacați și adesea își pierd viața.
De aceea, e de neînțeles că tăierile ilegale de pădure nu constituie o infracțiune împotriva mediului recunoscută la nivelul Uniunii.
Așa cum relevă și studiul discutat, avem nevoie de un regim mai strict al lemnului. De obligații de raportare mai stricte pentru autoritățile naționale. Iar monitorizarea este esențială – pentru siguranță, ar trebui să fie făcută prin satelit la nivel european.
Sunt jurist și insist că avem nevoie de o definiție unitară a tăierilor ilegale ca infracțiune ecologică în toate statele membre. Trebui să creștem nivelul sancțiunilor – aceleași peste tot în UE. Trebuie să pregătim polițiști și anchetatori specializați în infracțiuni de mediu, care să aplice aceleași reguli în urmărirea infractorilor. Iar jurisdicția lor să fie una europeană – defrișările dintr-o țară afectează întreaga Uniune.
Până acum, pedepsirea defrișărilor favorizează infractorii, care cred pe bună dreptate că nu pățesc mare lucru. Asta trebuie să înceteze ACUM.
Uniunea Europeană va trebui să aloce mai multe fonduri luptei împotriva infracțiunilor de mediu – altfel, obiectivele noastre privind schimbările climatice vor eșua. Trebuie să revizuim Regulamentul UE privind lemnul. Guvernele trebuie obligate să raporteze corect și complet datele despre despăduriri către Europol.
Una dintre recomandările studiului este înființarea Procurorului Verde European pentru implementarea legislației UE de mediu. Am convingerea că acesta este soluția. Procurorul Verde va susține statele membre în investigații, va coordona operațiunile transfrontaliere, va aduce infractorii în fața justiției, va face schimb de informații și de bune practici, va introduce inovații în aplicarea legii.
Vă rog să susțineți toate recomandările acestui studiu pentru combaterea infracțiunilor de mediu.
Multumesc.
Tăierile ilegale de pădure din România ucid!