Strasbourg: Întrebare orală – Tăierile ilegale de copaci în Uniunea Europeană – Discurs Europarlamentar Renew  Vlad Gheorghe (09.06.2022).

Schimbările climatice și tema mediului preocupă cetățenii europeni

Peste două treimi din toți cetățenii europeni consideră că schimbările climatice îi afectează zilnic. Mai mult de jumătate dintre europeni consideră schimbările climatice drept principala provocare pentru viitorul Uniunii. Iar 87% sunt de acord că lupta împotriva schimbărilor climatice înseamnă îmbunătățirea propriei stări de sănătate și bunăstare. 9 din 10 tineri europeni sunt extrem de categorici în ceea ce privește protecția mediului înconjurător.

Poate credeți că 2024 este încă departe, că electoratul mai poate fi păcălit, că tema mediului este mai puțin importantă decât altele, că lumea va uita până atunci cine ce votează în Parlamentul European sau în Parlamentele naționale. Ei bine, toate eurobarometrele, toate studiile realizate la cererea Comisiei, toate sondajele la nivel național arată clar că vă înșelați.

Cetățenii penalizează lipsa de acțiune din partea politicienilor

Oamenii vor mai mult de la partide și de la politicieni. Vor rezultate, nu promisiuni. Vor legi aplicate, nu discursuri. Vor schimbări reale, nu campanii electorale. Oamenii care trăiesc an de ani secetă pronunțată, temperaturi record, inundații devastatoare, furtuni tropicale în zone temperate, alunecări de teren și toate celelalte fenomene extreme care au luat între 90 și 140 de mii de vieți în Europa în ultimele decenii. Sute de jurnaliști, activiști, avertizori de integritate agresați și chiar uciși în timp ce încercau să protejeze păduri și arii Natura 2000 de hoții de lemne.

Ignorăm problema tăierilor ilegale, votăm împotriva emisiilor de seră, nu vrem să schimbăm nimic din ceea ce se întâmplă acum pe tot teritoriul Uniunii, nu doar în România, în Ungaria sau Austria. Nu îi apărăm pe acești oameni, pe familiile lor, pe copiii lor. Nu votăm cu gândul la cetățenii pe care avem datoria să-i reprezentăm, ci cu gândul la negocieri individuale și de grup, la linii de partid, la convingeri sau interese personale.

Și de aceea peste tot în Uniune cetățenii ne penalizează prin absenteism, prin vot de blam, prin susținerea partidelor extremiste și a curentelor anti-europene.

Tăierile ilegale de copaci afectează întreaga Uniune Europeană

Despre tăierile ilegale de pădure știm cu toții că nu sunt doar infracțiuni de mediu. Gradul de distrugere și nivelurile la care ne afectează acest flagel reprezintă o crimă. Iar victimele nu suntem doar noi, ci toate generațiile viitoare. Cetățenii europeni au înțeles asta, ne-o transmit prin numeroase petiții și inițiative pe care sunt sigur că le primiți cu toții.

Dacă aveți impresia că în țara voastră tăierile ilegale nu există, vă înșelați – ce se taie în alte țări europene ajunge pe piața unică. Ce se fură într-un stat membru ne costă pe toți – miliarde și miliarde de euro anual. Dacă aveți impresia că în țara voastră acest flagel se pedepsește, Europol vă arată cu cifre că vă înșelați. Dacă aveți impresia că mediul poluat, biodiversitatea distrusă și toate schimbările climatice se opresc la granițele voastre, vă înșelați.

De ce încă nu se pedepsesc tăierile ilegale la nivel european?

Și-atunci de ce unii colegi și unele grupuri parlamentare încă refuză să pedepsească tăierile ilegale la nivel european? Asta mă întreb și eu, se întreabă și cetățenii. Asta ne întreabă și presa după fiecare vot în Comisii și în plen. De ce în 2022 pentru o infracțiune de așa amploare încă nu avem un regim european unitar și o instituție europeană specializată? De ce pe un domeniu unde Uniunea are competențe nu vrem să legiferăm, deși acesta este mandatul nostru, primit prin vot de la cetățenii europeni care ne plătesc?

Am cerut și insist asupra înființării Procurorului Verde European, pentru că tăierile ilegale dintr-o țară afectează întreaga Uniune. Vă rog să susțineți această propunere de rezoluție și întrebarea asociată, ca pași în plus cu care să ne apropiem de obiectivele Planului Verde și să combatem infracțiunile de mediu care ucid cetățeni europeni, ne afectează tuturor sănătatea și pun în pericol viitorul copiilor noștri.

 

Tăierile ilegale de copaci afectează întreaga Uniune Europeană

Citește documentul integral.