Strasbourg: Dezbatere comună – Strategia UE pentru biciclete – Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe (07.07.2022).

Domnule președinte, am început această sesiune cu un moment de reculegere pentru victimele terorismului și ale schimbărilor climatice. Europa se confruntă cu fenomene meteo extreme, de la caniculă ucigătoare, secetă, incendii de vegetație, până la tornade și inundații distrugătoare.

Dincolo de daunele materiale, toate înseamnă pierderi de vieți omenești. Poluarea ucide și ea peste 400 000 de europeni anual. O strategie pentru mersul cu bicicleta nu e deci un subiect ușurel, de vară. Este o piesă importantă din lupta noastră pentru viitorul Europei și trebuie să se întâmple rapid, pentru că nu mai avem timp.

Bicicleta înseamnă transport și turism sustenabil, combaterea poluării, independență de consumul de combustibil, economie și sănătate pentru cetățenii noștri. Să nu uităm că deja cicloturismul a revitalizat comunități întregi și le-a adus șansa unui venit sustenabil. Să nu uităm cererea majoră pentru biciclete în pandemie și mesajul clar transmis de europeni, care devin din ce în ce mai mult fani ai acestui mijloc de transport.

Ne trebuie urgent și în toate statele membre infrastructura pentru biciclete, de la piste la servicii de bike-sharing și parcări speciale. Europenii trebuie să fie stimulați să folosească bicicletele, iar datoria noastră este să le oferim cadrul, să o facă în siguranță.

Autoritățile locale trebuie ajutate să acceseze fondurile necesare fără prea multă birocrație, simplu și eficient. Și subliniez încă o dată, vremea discuțiilor a trecut. E timpul să acționăm. Dacă nu o facem, copiii noștri nu ne vor ierta.

Elaborarea unei strategii a UE pentru deplasarea cu bicicleta

 

Citește documentul integral.