Reconstrucția Ucrainei finanțată din sancțiunile aplicate Rusiei ar reprezenta un minim act de reparație pentru crimele și atrocitățile pe care le-au comis soldații ruși împotriva civililor ucraineni.

În  Parlamentul Uniunii Europene se discută bugetul pentru anul 2023. Europarlamentarul Vlad Gheorghe a adus în discuție subiectul războiului din Ucraina și a propus crearea unui Fond de reconstrucție pentru aceasta la nivel european. În opinia sa,  atacatorul este cel care trebuie să plătească.

Strasbourg: Bugetul Uniunii Europene pentru 2023 – Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe (05.04.2022).

Nu putem vorbi despre bugetul Uniunii fără reconstrucția Ucrainei. Urmările războiului nu rămân la granițe, ele ne afectează pe toți.

După 40 de zile de masacre și distrugeri la Bucha, Irpin, Mariupol sper că suntem de acord: cei care le-au comis trebuie să plătească! De aceea am propus crearea Fondului pentru reconstrucția Ucrainei finanțat din bunurile regimului Putin și ale oligarhilor înghețate de statele membre.

Vă rog să susțineți acest fond. Vă rog să adoptăm urgent măsurile necesare pentru independența noastră energetică TOTALĂ, pentru autonomia alimentară și securitatea cetățenilor noștri. Așa consolidăm și obiectivele UE de mediu, infrastructura de transport, de sănătate și de educație. Consolidăm justiția și respectarea statului de drept în TOATE statele membre.

Bugetul UE trebuie să conțină ajutor suplimentar pentru Moldova, pentru România și toate țările care primesc și integrează cetățeni ucraineni pe teritoriul lor.

Vă mulțumesc.

Reconstrucția Ucrainei finanțată din sancțiunile aplicate Rusiei

 Citește documentul integral.