Nu mai tolerăm guverne care nu construiesc spitale!

Cancerul continuă să facă victime, în timp ce soluțiile sistemelor medicale din multe țări UE lasă de dorit. Prea puține măsuri concrete au fost luate pentru a face o diferență în viețile bolnavilor și familiilor lor.

Uniunea Europeană trebuie să devină vârf de lance la nivel global în inovație medicală, tratamente revoluționare, metode de screening eficiente, non-invazive și accesibile, în spitale dedicate specificului acestei boli, centre de paliație și suport pentru supraviețuitori.

 

Strasbourg: Vot pe raportul referitor la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2004/37/CE privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă – Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe (17.02.2022).

Cancerul este pandemia fără valuri, fără restricții, fără să ne putem proteja cu măști sau mănuși. Cei care muncesc în prima linie – asistente, pompieri, livratorii, cei care dezinfectează birouri, școli, spitale – sunt mai expuși decât noi toți la substanțe cancerigene și mutageni. Sunt 13 milioane de angajați europeni în contact zilnic cu substanțe periculoase.

Cancerul este principala cauză a deceselor profesionale în UE. Sunt o sută de mii de cazuri noi și optzeci de mii de morți în fiecare an. Sunt oameni, nu statistici. Lasă în urmă copii, familii, prieteni, un gol pe piața muncii și în comunitate. Nu cred că este vreunul dintre noi care nu a pierdut pe cineva drag în fața acestei boli nemiloase.

Dar peste 40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite. Putem și avem datoria să facem mai mult. Vă rog să susținem această propunere de directivă europeană. Vă rog să susținem Planul european de combatere a cancerului. Vă rog ca indiferent de culoarea politică să susținem în țările noastre orice măsură previne, luptă și alină suferințele cauzate de cancer și alte boli grave.

Să fie foarte clar: nu trebuie să mai fie loc în Europa pentru guvernele care nu investesc în cercetare, nu finanțează programe de screening, nu construiesc spitale, nu fac o prioritate din educația pentru sănătate, ignoră paliația și nu sprijină supraviețuitorii.

       Nu mai tolerăm guverne care nu construiesc spitale!