Libera exprimare trebuie protejată cu fermitate de către Uniunea Europeană

Pe 2 ianuarie, o serie de proteste au izbucnit în Kazahstan ca urmare a creșterii bruște a prețurilor la gaze, dar și din cauza deteriorării de lungă durată a nivelului de trai, într-o țară care deși are gaz și țiței din belșug,  sărăcia și disperarea îi scoate pe oameni în stradă.

Guvernul totalitar, corupt și opresiv, în frunte cu președintele Kassym-Jomart Tokayev a numit protestatarii „20.000 de bandiți” și a îndemnat forțele de securitate să „tragă fără avertisment”. Au urmat rețineri ilegale, au fost uciși și răniți numeroși cetățeni.

Strasbourg: Situația din Kazahstan (dezbatere) – Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe (19.01.2022).

De săptămâni întregi, în Kazahstan se moare pe străzi. Cel mai mare protest de la căderea URSS a fost înăbușit violent, deși cetățenii manifestau pașnic.

Sunt peste 10.000 arestați, câteva sute uciși.

Să avem curajul să spunem evidența: este aceeași rețetă ca în Ucraina, ca în Belarus, ca la protestele din Rusia. Știm vinovații, știm și miza. Să nu protejăm libera exprimare și chiar dreptul la viață, să ignorăm provocările de la granițele noastre este greșit moral și strategic.

Nu doar Statele Membre estice sunt amenințate, ci întreaga construcție europeană. Dacă stăm și acum deoparte, vom pierde respectul cetățenilor noștri. Invităm dușmanii la noi în casă, deși atacul lor a început de ani buni. Prin propagandă, fake news, prin interpuși care să submineze democrațiile europene din interior. Până acum, Europa le-a răspuns doar cu conferințe, discursuri și cafele. E timpul să acționăm ferm și unit, să fie clar tuturor cine este liderul în regiune.

       Libera exprimare trebuie protejată cu fermitate

 

Citește documentul integral.

 Sursă foto: AFP