Strasbourg: Interzicerea în UE a utilizării animalelor sălbatice în circuri (dezbatere) –  Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe (16.12.2021).

Uniunea Europeană nu poate fi credibilă ca lider al protecției mediului fără să ofere o viață demnă animalelor sălbatice. Cine ar crede că luptăm pentru drepturile celor mai vulnerabili dacă nu apărăm chiar ființele ce nu se pot apăra?

În captivitate, animalele sălbatice sunt chinuite exclusiv pentru profit, fără niciun efect educațional sau cultural. Iar slabul control asupra sănătății exemplarelor din specii pe cale de dispariție subminează eforturile de conservare. Calitatea vieții animalelor sălbatice în circuri este întotdeauna grav compromisă. Sunt greu de privit imaginile cu urși sau tigri care se învârt în cerc chiar și după ce sunt salvați din cuștile lor.

Prezența animalelor sălbatice în circuri favorizează infracțiunile de mediu pe care ne-am angajat să le combatem și prezintă un risc serios pentru sănătatea publică și pentru siguranța angajaților și a publicului. 23 de state membre au interzis deja total sau parțial animalele sălbatice în circuri și sunt mândru că alături de colegii mei din USR am contribuit la asta în București și în România.

Este timpul ca Uniunea să ia măsurile necesare pentru aplicarea interdicției pe tot teritoriul său.

Citește documentul integral.