Bruxelles: Comisia de Petiții – Petiția nr. 1056/2021 a lui Daniel Bodnar privind protecția avertizorilor și a jurnaliștilor care relatează infracțiunile silvice din România (în prezența petiționarului prin conexiune la distanță) – Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe (08.11.2021).
Vă mulțumesc că ați acceptat solicitarea mea pentru discutarea în procedură de urgență a petiției privind violența împotriva jurnaliștilor, activiștilor și avertizorilor de integritate care denunță tăierile ilegale de păduri.
Cetățeanul audiat, Daniel Bodnar se referă la situația din România, dar problema este una europeană. La nivelul Uniunii, ne lipsește încă un instrument pentru combaterea acestui fenomen care ne lasă zilnic mai săraci. Doar în România se taie 3 hectare de pădure pe oră. Conform raportului de țară al Comisiei Europene, prejudiciul adus bugetului este de 6 MILIARDE de euro anual. Iar efectele asupra biodiversității, asupra mediului și a sănătății noastre sunt nemăsurate.
Peste tot în lume odată cu pandemia au crescut și violențele asupra activiștilor de mediu, iar statele membre și România în special nu fac excepție. Majoritatea atacurilor sunt legate de tăierile ilegale de pădure și depozitele ilegale de deșeuri. Ambele sunt activități infracționale extrem de profitabile, care implică rețele organizate transfrontalier. Adesea infractorii rămân nepedepsiți, așa cum avertizează și EUROPOL.
Raportul Consiliului Europei consemnează atacurile fizice, amenințările online, supravegherea ilegală și chiar acțiuni în instanță pentru intimidarea activiștilor și încetarea activităților acestora.
Stimați colegi, este clar că în aceste cazuri autoritățile locale și naționale NU reușesc să protejeze nici cetățenii, nici presa, nici mediul. Nu ne mai putem permite să închidem ochii și să lăsăm ca pădurile noastre să fie distruse. Tăierile ilegale ne costă enorm acum, iar pe copiii noștri îi vor costa și mai mult.
Știm cine sunt responsabilii: grupări infracționale de crimă organizată, companii care vor profit cu orice preț, politicieni și administrații corupte. Ei sunt agresorii, iar activiștii de mediu, jurnaliștii, avertizorii de intergritate precum pădurarii onești sunt victimele.
Agresorii merită și trebuie să fie pedepsiți, iar victimele merită și trebuie să fie protejate. Este cazul să ne implicăm prin toate mijloacele posibile – de la misiuni la fața locului până la o rezoluție pe acest subiect.
Trebuie să punem capăt impunității infractorilor de mediu. Vă solicit încă o dată sprijinul pentru înființarea Procurorului Verde European.
Solicit și Comisiei Europene să dea curs cererii Parlamentului pentru o reglementare europeană privind responsabilitatea companiilor care să țină cont de aceste aspecte.
Este datoria noastră să salvăm pădurile României și ale Europei. Nu doar alegătorii europeni acum, ci mai ales copiii noștri vor judeca acțiunile noastre pentru viitorul lor.
Vă mulțumesc.
Cerem protejarea activiștilor jurnaliștilor și pădurarilor onești
Cerem protejarea activiștilor jurnaliștilor și pădurarilor onești