În zilele noastre, în era internetului, războiul nu se mai duce doar cu arme fizice. Atacuri au loc pe toate planurile, vorbim de fake-news, dezinformare și manipulare informațională, dar și de atacuri cibernetice la scară largă care vizează sectoarele critice, de la asistența medicală la operatorii de telecomunicații, la administrațiile publice, la companiile de energie eoliană și sănătatea. Sunt atacurile cibernetice o problemă pentru Uniunea Europeană? Războiul dus de Rusia în Ucraina evidențiază o vulnerabilitate cibernetică a Europei? Ce măsuri trebuie luate cu prioritate pentru a face față acestei provocări?
Strasbourg: Pregătirea UE împotriva unor atacuri cibernetice în urma invaziei Rusiei în Ucraina (dezbatere) – Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe (03.05.2022).
În 2022, cu război la granițe, ne întrebăm dacă suntem pregătiți pentru atacuri cibernetice. Deși pandemia ne-a arătat exact ce vulnerabili suntem. Ne-a costat enorm că nu aveam deja o Uniune a sănătății. Că nu am digitalizat suficient, integrat.
Digitalizarea înseamnă deschiderea statului pentru oameni. Transparență, rapiditate, debirocratizare. Mai puțină corupție. Dacă digitalizăm cum trebuie, nu doar să bifăm indicatori.
După 2 ani de online, instituțiile naționale și europene cer tot dosar cu șină. Suntem pregătiți pentru atacurile Rusiei? Cu siguranță, nu. Dar de ce?
Discutăm de zeci de ori până luăm o decizie. Stăm ani de zile cu propuneri la sertar. Negociem după interese de partid sau de grup, nu ale tuturor europenilor. Ascultăm politruci din birouri, nu profesioniști din teren.
De-asta nu suntem pregătiți. Nu vom fi până nu schimbăm ceva în modul de lucru. Iar cetățenii ne-o vor spune la vot până înțelegem.
Atacurile cibernetice o problemă pentru Uniunea Europeană?