Peste 1000 de hectare din teritoriul comunei Mogoșoaia ar putea deveni locul de joacă preferat al marilor dezvoltatori imobiliari.

Proiectul denumit „Sectorul 0” aparține primarului PNL Paul Mihai Precup și a ridicat mai multe semne de întrebare privind legalitatea procedurilor – de la declararea ca utilitate publică și până la modul în care au fost aprobate hotărârile de consiliu local privind exproprierile.

Deși în instanță sunt procese pe rol care cer anularea deciziilor de până acum, planul primarului este vechi și se pare că nimic nu-l poate opri să devină realitate. Încă din 2013, edilul a înregistrat la OSIM marca „Sector 0” și în prezent afirmă despre proiect că va fi „o carte de căpătâi urbanistică” prin care va fi evitată „dezvoltarea haotică a terenurilor agricole”.

Interesant este că deși are o populație de nici 8.000 de locuitori, comuna Mogoșoaia vrea să construiască de la zero un oraș în care spune că vor veni să locuiască nu mai puțin de 80.000 de persoane.

De fapt este vorba de un tun imobiliar uriaș, de peste 1.200 de hectare de teren agricol transformat în proiecte rezidențiale, blocuri de 10 etaje, magazine, un campus universitar, un spital și un parc de agrement.

Situațiile de acest fel nu sunt singulare și din păcate ele provoacă pagube iremediabile mediului. Pentru a putea fi dovedite ca fapte de corupție și infracțiuni de mediu este necesară o legislație foarte clară și o justiție independentă de interese politice sau de alt fel.

Un astfel de demers a fost încercat la noi de europarlamentarul USRPLUS Vlad Gheorghe prin inițiativa legislativă  DNA-ului Pădurilor. Acum, în calitatea sa de europarlamentar și membru în comisia de Buget a propus înființarea unui Procuror Verde la nivel european.

„Punerea în aplicare a prevederilor europene privind infracțiunile de mediu este greoaie și de multe ori eșuează aducerea în fața justiției a autorilor (persoane fizice sau juridice) din alte state membre decât cel în care se produce fapta. Crearea unui mecanism comun al UE ar permite prevenirea și urmărirea penală transfrontalieră eficientă a infracțiunilor de mediu. De aceea am solicitat Comisiei Europene să extindă mandatul Parchetului European (EPPO) și să-i acorde competența de urmărire penală și asupra infracțiunilor împotriva mediului și biodiversității.”, explică  deputatul Vlad Gheorghe, membru Renew Europe în Parlamentul European.

Afacerea „Sectorul Zero” Mogoșoaia