Comisia Europeană și Agenția Europeană a Medicamentului, noi analize a vaccinului rus Sputnik V

În urma anunțului privind diferențele constatate între loturile de vaccin rusesc Sputnik V livrate Slovaciei și cele examinate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), europarlamentarul USRPLUS Vlad Gheorghe a solicitat intervenția instituțiilor europene pentru o nouă analiză a serului produs de Fondul Rus de Investiţii Directe. Cererea survine după ce producătorul rus insistă să-i fie returnate dozele descoperite de Institutul de Stat pentru Controlul Drogurilor din Slovacia cu o altă compoziție față de cele trimise de Rusia spre analiza EMA și revista științifică Lancet.

Într-o scrisoare oficială  europarlamentarul cere o investigație europeană a dozelor de vaccin Sputnik V primite de Slovacia. Aceasa este adresată Comisarului european pentru Sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, directoarei executive a EMA, Emer Cooke și ministrului slovac al sănătății, Vladimír Lengvarský. El invocă atribuțiile de reglementare a UE alături de autoritățile naționale de sănătate. Acestea trebuie să ofere garanție cetățenilor europeni că primesc exclusiv vaccinuri sigure și testate științific. Europarlamentarul justifică necesitatea intervenției europene prin faptul că autoritățile slovace nu au putut face o examinare completă. Partea rusă a refuzat să furnizeze documentele necesare privind siguranța serului.

De profesie jurist, Vlad Gheorghe consideră cazul serurilor rusești din Slovacia un ”precedent care necesită o atenție maximă din partea Agenției Europene a Medicamentului”, atenționând asupra situației alarmante care poate reprezenta un risc direct pentru sănătatea publică în statele membre, într-un moment sensibil în lupta cu pandemia și câștigarea încrederii cetățenilor în autoritățile europene și naționale.

Europarlamentarul USRPLUS citează în mod explicit practicile comerciale neloiale în cazul Rusiei. El vorbește despre subminarea intenționată a poziției comune a Uniunii Europene în ceea ce privește vaccinarea împotriva noului coronavirus.

”Doar 4,3% din populația rusă a fost vaccinată până în prezent cu Sputnik V, unicul ser disponibil pentru imunizare anti-Covid19 în această țară”, amintește Vlad Gheorghe în contextul strategiei agresive a Rusiei de promovare a exportului serului în statele membre europene și nu numai.

Scandalul din Slovacia vine după ce pe 7 aprilie EMA a confirmat că analizează cum au fost efectuate testele  pentru vaccinul SputnikV. Acesta se află deja în procesul de evaluare continuă. Vaccinul rusesc nu este autorizat în Uniunea Europeană. Dar este prezent în 59 de ţări și va fi produs inclusiv în Italia, în urma unui acord. Germania a anunțat recent că așteaptă autorizarea europeană a serului rusesc pentru a cumpăra 2,5 milioane doze din acest ser. Dintre statele UE, doar Ungaria a folosit  vaccinul SputnikV în baza unui acord bilateral, ca in cazul serului chinezesc Sinopharm.  Niciunul dintre cele două nu este declarat sigur de autoritatea europeană competentă.

Citeşte comunicatul de presă integral