Condiții de muncă și de angajare decente în sectorul aviației – Efectele crizei de COVID-19 asupra sectorului aviatic (dezbatere) – Transportul și Turismul – Domenii Esențiale în Economia UE.

Transportul și turismul sunt domenii esențiale pentru economia Uniunii Europene. Sectorul aviației contribuie major la redresarea afacerilor din toate statele membre. Nu putem concepe o revenire economică fără zboruri accesibile, regulate și sigure în întreaga Uniune.

Pandemia a afectat diferit transportul aerian în țările Uniunii. Acele companii cu probleme anterioare Covid19, cu management defectuos, ineficiente au trebuit să fie salvate de la faliment. Cu ele, Uniunea a salvat mii de locuri de muncă afectate de restricțiile de călătorie.

Dar obiectivul nostru acum nu este doar redresarea economiei UE, ci și reziliența – să fim mai bine pregătiți pentru următoarea criză. Adesea o proastă gestionare a companiilor aeriene și a infrastructurii aeroportuare are la bază corupția. Trebuie să ajutăm companiile aeriene să-și depășească problemele structurale. Trebuie să colaborăm mai bine și să oferim condiții de călătorie previzibile, uniforme.

Trebuie să reducem birocrația și să lărgim spațiul Schengen. Trebuie să sprijinim competiția corectă, să oferim locuri de muncă stabile și să garantăm drepturile călătorilor. Avem datoria să luăm toate aceste măsuri pentru revenirea sectorului aviatic: doar prin investiții nu vom obține reziliența. Aș aprecia poziția Comisiei în acest sens, mulțumesc.

Citește documentul integral.