Transparența UE pentru contractele de achiziție a vaccinurilor. Strasbourg: Transparența UE în ceea ce privește dezvoltarea, achiziționarea și distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19 (dezbatere) –  Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe (16.09.2021).

Încrederea se câstigă prin transparență

Domnule președinte, la peste 18 luni de la debutul pandemiei, ne confruntăm cu noi tulpini ale virusului. În toate Statele Membre avem un nou val de infectări și posibile noi restricții în paralel cu campania de vaccinare.

Dincolo de măsurile care pot fi luate pe plan economic și sanitar pentru a combate eficient coronavirusul, ceea ce ne poate salva – atât pe plan național, cât și ca putere globală – este încrederea.

Încrederea cetățenilor europeni că la nivelul Comisiei, a Parlamentului European, a tuturor instituțiilor se lucrează în interesul cetățeanului, cu toate datele corect evaluate și traduse în activitatea noastră. Încrederea că măsurile luate sunt bune, că vaccinurile sunt sigure și că vom reveni curând la viața normală.

După cum vedem încă de la începutul crizei sanitare, această încredere a lipsit și lipsește încă, într-o mai mare sau mică măsură în toate statele membre. De ce? Pentru că a lipsit transparența. Nu poți cere statelor naționale să implementeze și să comunice măsuri pentru care tu, ca Uniune Europeană nu dai explicații complete și corecte. În ceea ce privește dezvoltarea, achiziționarea și distribuirea vaccinurilor, transparența este principala condiție pentru stimularea și menținerea încrederii publice.

Contracte fără părți secretizate

În calitate de membru al Comisiei pentru petiții, am constatat dorința absolut firească a cetățenilor europeni de a afla toate informațiile privind vaccinurile. Am solicitat și eu în mod repetat Comisiei să facă publice versiunile COMPLETE ale contractelor cu producătorii de vaccinuri, o solicit din nou aici. Ne îndreptăm acum cu pași repezi către administrarea unei a treia doze de vaccin, cel puțin pentru persoanele vulnerabile. Pentru această a treia doză, vom asista iar la negocieri și contracte secretizate? Sau dată fiind experiența trecută, ia în considerare Comisia să dea curs solicitărilor mele și ale colegilor din Parlamentul European, să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, ale societății civile și cetățenilor europeni și să garanteze transparența totală a acestor achiziții?

Nu vreau să fiu înțeles greșit. Cu siguranță achiziția comună este un exemplu de succes al contribuției UE într-o situație de urgență. Este o dovadă clară că suntem mai #PuterniciÎmpreună. Însă nu putem ignora răspunderea față de cetățenii europeni pe care îi reprezentăm. Nu le putem cheltui netransparent banii. Nu le putem spune că întrebările lor nu merită răspunsuri. Mai ales în această situație de criză când nu doar le solicităm colaborarea, ci le și impunem măsuri excepționale.

Este evidentă dorința europenilor pentru o Uniune a Sănătății și sper să ne îndreptăm rapid către o coordonare extinsă în acest domeniu. Cum va putea ea funcționa fără o respectare strictă a normelor de responsabilitate și transparență?

Corectitudinea viitoarelor achiziții medicale comune

Încă un aspect, dincolo de posibilitatea exercitării controlului parlamentar în această speță. Din perspectiva profesiei mele de jurist atrag atenția că lipsa informațiilor despre prețuri și răspundere din contractele pe care le-am consultat – desigur, încă parțial secretizate – constituie un precedent periculos pentru viitoarele achiziții medicale comune. Includ aici și achiziția celei de-a treia doze. Ține Comisia cont de avertizările specialiștilor privind evoluția Covid19 într-un virus sezonier, pentru care va fi nevoie de imunizări periodice? Care sunt planurile Comisiei în acest caz? Noi achiziții comune vor fi marcate tot de această lipsă de transparență?

Permiteți-mi ca în calitate de membru al Comisiei pentru bugete să amintesc Comisiei atribuția de control bugetar a Parlamentului. Nu pot fi excepții în modul în care sunt cheltuiți banii cetățenilor europeni. Și subliniez, nu vorbim doar de management bugetar, ci de încrederea europenilor în Uniune acum și la viitoarea provocare comună. Încredere de care avem mare nevoie, indiferent ce partid politic reprezentăm la nivel național sau din ce grup europarlamentar facem parte. Este vorba despre încrederea în construcția comună europeană, în valorile europene atacate constant atât din interior, cât mai ales din exteriorul Uniunii. Subliniez acest aspect pe care cred că îl uităm nepermis de des.

Așadar, aștept din partea Comisiei să avanseze un termen concret pentru publicarea integrală a contractelor de vaccinare. Vă mulțumesc.

Citește documentul integral.