Europarlamentarul Vlad Gheorghe și colegii din USR PLUS cer Comisiei Europene transparență pentru contractele de achiziţie a vaccinurilor împotriva Covid-19.

Gheorghe cere desecretizarea părților relevante pentru public din acordul cu CureVac și publicarea acordurilor cu celelalte companii producătoare de vaccinuri.

În cazul în care acordurile prezente impun o confidențialitate nejustificată, este nevoie de renegocierea contractelor pentru a permite publicarea lor.

Transparența nu e opțională, este un drept fundamental. Transparența este de altfel esențială dacă vrem să beneficiem de încrederea cetățenilor europeni. Şi, în acelaşi timp, necesară pentru a ne asigura că aceștia se pot baza pe eficacitatea și siguranța vaccinurilor achiziționate la nivelul UE.

Asta înseamnă că trebuie să avem dreptul de a citi toate aceste contracte oricând vrem, fără cenzură. Suntem norocoși că avem acces la cele peste 2 miliarde de doze de vaccin împotriva Covid-19 cumpărate de Uniunea Europeană pentru statele membre, dar cetățenii europeni au dreptul să știe exact cum sunt cheltuiți banii lor„, a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Solicitările acestea au fost trimise deja către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi către comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides. USR-PLUS susţine că această transparență pentru contractele vaccinurilor împotriva Covid-19 e necesară pentru sporirea încrederii în strategia europeană de vaccinare.