Strasbourg: Asigurarea autovehiculelor (dezbatere) –  Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe (21.10.2021).

Avem multe obiective îndrăznețe până în 2050. Printre acestea, zero emisii de carbon și zero victime ale accidentelor rutiere.

Siguranța de pe șoselele europene și scăderea poluării depind de un set de măsuri care să ne apropie treptat de aceste ținte. Ele privesc direct mijloacele de transport motorizate și pe cei care le folosesc.

Prea des uităm că până și măsurile luate cu cele mai bune intenții afectează în mod diferit cetățenii europeni. Și tocmai cei mai vulnerabili plătesc cel mai mare preț.

În 2021, mașina NU este un lux, ci o necesitate. Să poți ajunge la muncă, să-ți poți duce copiii la școală, să mergi la spital – nu sunt necesități, ci drepturi europene. Chiar dacă infrastructura transportului în comun este mai bună sau mai rea, în niciun stat membru ea nu deservește toți cetățenii. Deci europenii au încă nevoie de mașini, de motociclete, de vehicule cu care să se deplaseze.

Scopul este să o facă în siguranță și cu mai puțină poluare, respectând regulile naționale și europene. Este datoria noastră și a guvernelor să le dăm toate instrumentele necesare pentru asta.

Nu doar prețurile la gaze și curent au crescut în toată Europa, ci și prețul benzinei și motorinei. Au crescut – și vor mai crește – primele de asigurare obligatorie.

Ce trebuie să facem noi este să intervenim în sprijinul cetățenilor. Să ne asigurăm că sunt protejați pe drumurile europene, indiferent de țară. Să-i sprijinim pe cei mai săraci să aibă acces rapid și ușor la locul de muncă, la educație, la asistență medicală.

Să ne asigurăm că transportatorii pot livra în siguranță alimente și medicamente, fără să-i încărcăm cu poveri suplimentare.
Să fim siguri că victimele accidentelor sunt despăgubite rapid și adecvat, iar companiile asiguratoare respectă legile. Este datoria noastră să veghem că aceste companii își fac treaba la un preț corect, nu creează oligopoluri, nu folosesc artificii fiscale ca să scape de responsabilitate, dar să păstreze profitul.

TOȚI cetățenii europeni au dreptul să fie protejați pe șosele și să respire aer mai curat. Este datoria noastră să ne asigurăm că în niciun stat membru aceste drepturi nu le sunt încălcate și nici scump plătite.

Vă mulțumesc.

Citește documentul integral.