Stare de urgență energetică în Timișoara
În atenția:
Dna Kadri Simson, comisarul UE pentru energie
Dl Frans Timmermans, comisar pentru Pactul verde european
Bruxelles, 27 octombrie 2021
Stimate comisar Simson,
Stimate comisar Timmermans,
Vă contactez cu privire la situația alarmantă din orașul Timișoara din România, un municipiu de peste 300.000 de locuitori.
De câteva zile deja, furnizorul de energie E.ON Gaz România, care este afiliat E.ON Ruhrgas, a oprit livrarea de gaz programată către operatorul întregului lanț de termoficare (DHS) al orașului Timișoara, împotriva aranjamentului convenit anterior cu autoritățile municipale. După cum vă puteți imagina, acest lucru lasă fără încălzire întreaga populație a Timișoarei, inclusiv entitățile de importanță critică, precum spitalele, căminele de bătrâni, școlile, grădinițele etc. Acest lucru este și mai dramatic în situația actuală în care spitalele sunt copleșite de pacienți cu Covid19 și temperatura atmosferică scade. Prelungirea suspendării livrării de gaze ar duce la o criză umanitară localizată și la provocări sanitare severe.
Decizia unilaterală a E.ON Gaz România de a opri furnizarea de gaz contravine principiilor Regulamentului (UE) 2017/1938 privind măsurile de salvgardare a securității aprovizionării cu gaze.
UE trebuie să depună eforturi pentru a preveni întreruperea gazului de la furnizorii din țări terțe, cum ar fi Rusia. Trebuie să garanteze, de asemenea, că nici o companie europeană nu poate pune în pericol securitatea energetică a municipalităților individuale. Și având în vedere că Timișoara depinde foarte mult de E.ON Gaz România, decizia lor de a întrerupe livrarea este un precedent foarte negativ pe care sper să-l puteți aborda.
În prezent, E.ON Gaz România susține că va livra gaz numai în condiții financiare noi care nu sunt viabile pentru municipalitate. Și invocă piața gazelor. Compania ar taxa municipalitatea de la o zi la alta cu prețurile actualizate în fiecare zi. Având în vedere creșterea prețurilor la energie pe piețele internaționale, acest lucru ar face imposibil ca autoritățile din Timișoara să realizeze o planificare bugetară a cheltuielilor cu energia, precum și să salveze echilibrul bugetar. După cum puteți vedea, acest lucru pune autoritățile timișorene într-o situație în care le este imposibil să facă față obligațiilor legale.
Oricât de grav este cazul Timișoarei, acesta este un exemplu cu ceea ce orașe sau chiar țări întregi din Uniunea Europeană se pot confrunta în această iarnă.
Prin urmare, vă rog să interveniți în acest caz particular și să rechemați părțile implicate pentru a-și onora obligațiile în garantarea securității energetice. Trebuie să ne asigurăm că se stabilesc și se pun în aplicare aranjamente tehnice, juridice și financiare pentru restabilirea alimentării cu energie în oraș cât mai curând posibil.
De asemenea, vă rog să ne informați care sunt măsurile pe care Comisia le pune în aplicare pentru a preveni ca așa ceva să se întâmple și în alte orașe din UE.
Mă bazez sincer pe dvs., în calitate de comisar al UE pentru energie, să acordați atenție întreruperii gazelor din Timișoara. Sper că soluția poate fi găsită în cel mai apropiat timp cu ajutorul serviciilor Comisiei.
Al dumneavoastră,
Membrii Grupului Renew Europe din Parlamentul European:
Vlad Gheorghe
Dragoș Tudorache
Alin Mituța
Dacian Cioloș
Vlad Botoș
Ramona Strugariu
Nicolae Ștefănuță
Dragoș Pîslaru