Vizită de lucru la SatCen – Sateliții care ne pot ajuta în lupta contra infracțiunilor de mediu

Pe 29 octombrie 2021, a avut loc o vizită de lucru la SatCen a europarlamentarului Vlad Gheorghe. Acesta a fost întâmpinat de Sorin Ducaru, Directorul SatCen împreună cu o echipă de personal specializat. Aceștia i-au oferit deputatului o privire de ansamblu asupra activităților Centrului. Inclusiv rolului pe care SatCen îl are în Politica Externă şi de Securitate Comună şi Politica de Securitate şi Apărare Comună (PESC/PSAC).

SatCen – Sateliții care ne pot ajuta în lupta contra infracțiunilor de mediu

Vizită Europarlamentar Vlad Gheorghe la SatCen

I s-au prezentat aplicații specifice legate de România, atât în materie de securitate și apărare, dar și în chestiuni mai civile precum monitorizarea mediului. Acesta este un subiect de actualitate aflat pe agenda domnului Vlad Gheorghe. Directorul Ducaru a subliniat legătura interesantă și mereu relevantă dintre securitate și spațiu. El a subliniat rolul spațiului în asigurarea securității pe pământ. În același timp, a fost prezentat drumul de urmat pentru SatCen, în contextul unui nivel în creștere al ambiției Uniunii Europene, al cererii crescute a utilizatorilor și al valorificării tehnologiilor noi și de ultimă oră. În acest sens, cultura Centrului de inovare și dezvoltare constantă a fost afișată prin rolul departamentului IT în dezvoltarea de aplicații pentru eficiența muncii analiștilor.

Operațiuni

Domnul Álvaro Rodríguez, șeful operațiunilor, a oferit o imagine de ansamblu operațională. Una dintre problemele abordate a fost furnizarea de către SatCen a conștientizării situației pentru misiunile și operațiunile Uniunii Europene. Au fost amintite operațiunile ATALANTA și IRINI ale Forței Navale a UE. O explicație aprofundată a înțelegerii și utilizării de către SatCen a inteligenței geospațiale a fost, de asemenea, oferită prin afișarea capacității depline a Centrului și expertizei personalului său atunci când este vorba de a răspunde la diferite sarcini și termene urgente.

SatCen – Sateliții care ne pot ajuta în lupta contra infracțiunilor de mediu

Domnul Álvaro Rodríguez, șeful operațiunilor, oferind o imagine de ansamblu operațională

Unitatea Copernicus

Domnul Denis Bruckert, șeful unității Copernicus, a subliniat relația SatCen cu Comisia Europeană. S-au discutat obiectivele cheie ale Programului Spațial al UE și alinierea perfectă a acestuia la misiunea actuală a SatCen. Domnul Bruckert a prezentat serviciile operaționale actuale și viitoare oferite de divizie. A fost subliniată valoarea analizei geospațiale atât pentru acțiunile de susținere, cât și pentru îndrumare pe teren.

SatCen – Sateliții care ne pot ajuta în lupta contra infracțiunilor de mediu

Domnul Denis Bruckert, șeful unității Copernicus, prezentând componenta Copernicus

Proiecte pilot în România

Doamna Roberta Onori, Analist Imagini, a discutat despre aplicații specifice precum proiectul pilot cu România privind gestionarea ilegală a deșeurilor. Europarlamentarul Vlad Gheorghe a putut vedea direct analiza GEOINT efectuată pentru protecția mediului și evidențierea activitățilo ilegale, a putut înțelege complexitatea unei astfel de analize, precum și valoarea și implicațiile viitoare ale acesteia.

“Urmează să facem un proiect pilot pentru supravegherea pădurilor Bucovinei, sper eu. Ne propunem să dovedim că lucrurile sunt mult mai ușor de prevenit decât se încearcă să se spună. Și avem deja unelte la dispoziție, unelte europene pe care le plătim cu bani europeni. Și avem iată chiar români care lucrează și care ne pot ajuta să facem niște lucruri mai bune pentru România.” – a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe.

SatCen – Sateliții care ne pot ajuta în lupta contra infracțiunilor de mediu

Discuții despre proiectul pilot al SatCen cu România

Supraveghere și Urmărire a spațiului

Vizita s-a încheiat în Sala de Conștientizare a Situației Spațiale, unde au fost prezentate activități de Supraveghere și Urmărire a spațiului. Domnul João Alves, șeful SSA/SST, a intrat în detalii privind protecția infrastructurii spațiale europene prin programul UE SST. Au fost prezentate elemente cheie ale programului, cum ar fi cele trei servicii operaționale ale sale de evitare a coliziunilor (CA), analiza reintrarii (RA) și analiza fragmentării (FA). A fost evidențiat rolul României ca parte a Consorțiului UE SST și s-a discutat despre starea spațiului ca fiind atât aglomerată, cât și contestată. Domnul Paulo Nunes, manager de proiect, a explicat funcția EU SST prin exemple recente și relevante referitoare la serviciile provizorii, subliniind nevoia tot mai mare de securitate în și a spațiului.

Impresii

Vlad Gheorghe a arătat un interes deosebit în a discuta despre infrastructurile spațiale ca soluții cheie la multe provocări, inclusiv prevenirea și combaterea criminalității, precum și monitorizarea activităților de mediu. Deasemenea a urmărit să înțeleagă mai bine rolul SatCen în furnizarea de securitate din spațiu, precum și securitate în Spaţiu.

SatCen – Sateliții care ne pot ajuta în lupta contra infracțiunilor de mediu

Semnătura în Cartea de Onoare

„Felicitări pentru munca importantă pe care o faceți în protejarea pământului și a spațiului! Mulțumesc tuturor celor care fac o treabă atât de grozavă aici. Cred că este o problemă foarte importantă să extindem lucrurile pe care le fac acum, să le oferim resursele pentru a face mai mult, în special în această criză globală de mediu, în care ei pot fi un jucător important în rezolvarea problemelor. ” – a fost mesajul transmis de deputat în cadrul vizitei de lucru.

SatCen – Sateliții care ne pot ajuta în lupta contra infracțiunilor de mediu