Sneak peak – Săptămâna unui europarlamentar #ProtejămMediul

După 3 zboruri, 2 trenuri, peste 5 ore de condus, săptămâna europarlamentarului Renew/USR Vlad Gheorghe s-a încheiat în sfârșit. Dar tot efortul depus a meritat! #ProtejămMediulÎnconjurător

Brașov, 07 septembrie, FOV – Forumul Orașelor Verzi 

Datorită profesionalismului transportatorilor aerieni (bine cunoscut de noi toți), după 8 ore de schimbat diverse moduri de transport, domnul Gheorghe a ajuns în gara Brașov. 

Europarlamentarul român a fost Speaker la cel mare eveniment de mediu din România, FOV – Forumul Orașelor Verzi. Alături de activiști naționali și internaționali, personalități politice, consilieri ai Casei Albe & academicieni, europarlamentarul Gheorghe a profitat de această ocazie pentru a prezenta proiectul său: Procurorul Verde European, unul dintre cele mai importante instrumente de combatere a infracțiunilor de mediu. Fiind jurist timp de mai mult de 10 ani în proiecte de infrastructură mare, înțelege bine legătura directă dintre corupție, infracțiunile împotriva mediului și schimbările climatice. 

Până în prezent, nu există o soluție eficientă pentru infracțiunile transfrontaliere împotriva mediului. Europol subliniază că pierderile cauzate de astfel de infracțiuni se ridică la 70-213 miliarde USD pe an. De aceea, europarlamentarul Gheorghe subliniază că:

„[Există] o nevoie acută a unui mecanism care să includă problemele de mediu. Mandatul Parchetului European trebuie extins la acest nivel precum și competențe de mediu sporite pentru Europol, Eurojust și CEPOL”.

Haga, 08 septembrie – Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în domeniul Justiției Penale

Eurodeputatul Vlad Gheorghe a părăsit Bruxelles-ul pentru a se alătura unei misiuni la Eurojust (Haga, Olanda) alături de colegii săi din Parlamentul European: Manders Antonius Santos Isabel, Toussaint Marie, Pietikäinen Sirpa, Wiezik Michal, Roose Caroline. Vizita a fost organizată în întregime de dl Vlad Gheorghe și echipa sa. 

Eurojust este agenția UE însărcinată cu cooperarea judiciară în toate chestiunile penale, inclusiv cele legate de mediu. Prezentarea a fost informativă și interesantă. Cu toate acestea, participanții au fost de acord că este nevoie de mai multă implicare. Prin urmare, dl Gheorghe a discutat despre propunerea sa, Procurorul Verde European, pentru a facilita sarcina Eurojust de a lupta împotriva activităților ilegale transfrontaliere. 

„Tăierile ilegale de păduri, deșeurile ilegale, poluarea aerului, a apei și a solului ne costă enorm. Schimbările climatice nu ne afectează doar sănătatea, ci și creștere nivelul sărăciei, provoacă foamete în lume și pun în pericol viața oamenilor’, afirmă Vlad Gheorghe.

Bruxelles, 08 septembrie – Îmbunătățirea micro mobilității în România

Împreună cu primarul Bacăului, Lucian Viziteu și viceprimărița Brașovului, Flavia Boghiu, europarlamentarul Vlad Gheorghe s-a întâlnit cu mai multi experți în micro mobilitate.  Principala prioritate: atragerea de investiții în infrastructură și interconectarea transportului public și a micro mobilității în România.

Europarlamentarul Gheorghe sprijină mereu autoritățile locale din România în găsirea unor soluții practice care pot contribui la un transport verde și la o mai bună calitate a vieții cetățenilor. Printre alte inițiative similare, el încearcă să găsească modalități de a găsi soluții ‘verzi’ în cât mai multe comunități.

Lille, 09 septembrie – Fabrica Decathlon, Municipalitatea și Metropola din Lille 

USR este singurul partid politic românesc care prioritizează protecția mediului. Transportul ecologic trebuie să fie practic & motivant. Astfel, bucurându-se de vremea mohorâtă din Franța și de ploaia torențială, domnul Gheorghe, domnul Viziteu și doamna Boghiu au mers la Lille, pentru a se întâlni cu actori din sectorul public și privat pentru a face discuta despre tema transportului ecologic și a împărtăși cele mai bune practici. 

În timpul vizitei lor la fabrica Decathlon, au încercat cele mai noi biciclete electrice. Să nu credeți că aceștia au fost acolo la distracție! Cei 3 politicieni au discutat despre viitorul mobilității sustenabile și despre metodele de încurajare a cetățenilor să devină mai ecologici. 

Imediat după aceea, echipa USR s-a întâlnit cu Pierre Posmyk, deputat pentru biodiversitate și transport, și cu Sébastien Lepêtre, vicepreședinte responsabil cu mobilitatea și transportul public și primar al orașului La Madeleine, parte a metropolei Lille. Aceștia au discutat despre soluții pentru un transport sustenabil și au dezbătut metodele de promovare a micro mobilității în orașe.