UNIȚI PENTRU UCRAINA

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a creat un grup public destinat voluntarilor care doresc să ajute ucrainenii care fug de teama războiului. De la începutul invaziei rusești în Ucraina ieri dimineață, granițele României cu Ucraina sunt pline de persoane care caută siguranță. Iar românii nu au ezitat să le sară în ajutor. Pe grupul UNIȚI PENTRU UCRAINA – Єдині за Україну – United for Ukraine sunt în prezent circa 40 000 de membri, iar numărul lor crește în fiecare secundă.

Cu toții s-au mobilizat pentru sprijinirea ucrainenilor care intră în România zilele acestea. Sunt peste 3000 de oferte de cazare gratuită peste tot în țară și chiar în diaspora. De asemenea, românii se oferă să doneze alimente, haine,  produse strict necesare celor care lasă în urmă casele și agoniseala.  Sunt foarte multe oferte de transport rutier – atât din Ucraina către graniță, cât și pe teritoriul României. Sunt chiar români care se oferă să plătească bilete de avion pentru ucraineni care doresc să continue călătoria spre alte țări europene, unde au rude sau prieteni care îi pot adăposti. Pe grupul creat de europarlamentarul român se găsesc și oferte din partea cetățenilor străini care trăiesc în România și care doresc să ajute. Există și câteva zeci de oferte din partea persoanelor juridice, fie ONG-uri, fie companii, pensiuni și restaurante care pun la dispoziție propriile resurse în sprijinul refugiaților ucraineni.

SOLIDARITATE IMPRESIONANTĂ

”Este o manifestare impresionantă de solidaritate! Românii demonstrează și acum că știu să fie Oameni pentru oameni. Este excepțională rapiditatea și generozitatea de care dau dovadă zeci de mii de persoane în doar câteva ore de la primele bombardamente rusești asupra țării vecine”, consideră Vlad Gheorghe.

”Alături de colegii mei din grupul Renew Europe am solicitat cele mai drastice sancțiuni pentru Rusia și Vladimir Putin, dar dincolo de a fi membri în parlamentul European suntem oameni la rândul nostru, avem familii, de aceea nu am putut sta deoparte și am creat acest grup”, explică europarlamentarul USR.

”Pe cât este de apreciat solidaritatea oamenilor simpli, pe atât este de condamnat organizarea care lipsește din partea statului român. Din păcate, chiar și în aceste momente de criză la granițele noastre, guvernul PSD-PNL-UDMR dă dovadă de nepăsare și incompetență. Niciun punct de primire a refugiaților nu este organizat. Singurii care întâmpină ucrainenii la frontieră sunt voluntarii. Este intolerabil pentru un stat membru NATO și UE să fie atât de nepregătit în fața unei tragedii umanitare evidente, la peste 24 de ore de la primul atac armat la doar câteva sute de kilometri de România”, consideră europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe.