La 14 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană românii sunt subreprezentați în funcțiile de management ale instituțiilor europene. Ca de altfel și cetățenii altor state membre care au aderat începând cu 2004. În cazul Comisiei, nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general. Dar românii merită roluri importante în Uniunea Europeană.

„Românii noștri trebuie să ajungă în număr cât mai mare în funcțiile de conducere ale instituțiilor europene. Avem oameni foarte bine pregătiți, muncitori, care ne pot reprezenta cu succes.

Cu atât mai mult cu cât România este a șasea țară ca mărime din UE în ceea ce privește populația, pentru că este vorba atât de eficiență, cât și de reprezentare.

Tocmai de aceea am cerut astăzi președintei Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe acțiuni concrete pentru ca acest lucru să se întâmple rapid”, a explicat europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Solicitarea a fost făcută la inițiativa europarlamentarilor USRPLUS Alin Mituța și Dragoș Tudorache. Vlad Gheorghe s-a alăturat demersului, alături de alți 30 de europarlamentari români din toate grupurile politice. Cu toţii cred că românii merită roluri importante în Uniunea Europeană.

,,Este important să fim uniți atunci când este vorba de România și de români”, a concluzionat europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Important de știut: decizia privind organizarea Serviciului european de acțiune externă stabilește că „recrutarea ar trebui să se bazeze pe merit, asigurând în același timp un echilibru geografic și de gen adecvat. Personalul Serviciului ar trebui să cuprindă o prezență semnificativă a cetățenilor din toate statele membre”.