România și Cipru sunt cele mai afectate țări din Uniunea Europeană de scăderea turismului!

Pandemia a însemnat o lovitură atât pentru turismul intern, cât și pentru cel extern. Este de departe cea mai mare criză prin care trece turismul internațional. Consecințele sunt multiple, cu milioane de locuri de muncă amenințate în unul dintre cele mai complexe sectoare din economie.

Dacă la nivelul statelor membre a fost înregistrat un declin de 68% în 2020 față de 2019, România și Cipru au înregistrat scăderi de peste 80%. Sunt datele preliminare publicate de Eurostat și pe care Parlamentul European speră să le schimbe cât mai repede.

O rundă de discuții despre soluțiile necesare a avut deja loc în comisia pentru Transport și Turism.

„Este clar că trebuie să stimulăm turismul intern. Este nevoie sa promovăm destinațiile rurale, tradițiile gastronomice locale, a meșteșugarilor, artizanilor locali și să investim în infrastructura de transport. Turismul a fost puternic afectat de pandemie, dar cu ajutorul nostru poate deveni motorul redresării economice pentru România și pentru întreaga Uniune Europeană”, a fost mesajul transmis de europarlamentarul Vlad Gheorghe.

Discuțiile din prezent vizează relansarea turismul internațional cu ajutorul certificatelor de vaccinare.  În același timp, se urmăreşte stimularea turismului intern prin investiții în biodiversitatea și cultura locală. Aceste măsuri ar putea asigura un turism sustenabil care să sprijine comunitatea, să creeze locuri de muncă, să promoveze și să protejeze moștenirea culturală.

Mecanismul de Reziliență și Redresare prin care  statele membre vor putea absorbi fonduri de la UE va fi de ajutor în acest sens. Banii vor putea fi fositi, spre exemplu, în infrastructură, facilitând dezvoltarea turismului.