Renew Europe cere înființarea Procurorului Verde European în cadrul Parchetului European condus de Laura Codruța Kövesi. Rolul acestuia va fi combaterea infracțiunilor împotriva mediului în toate Statele Membre.

Grupul Renew Europe susține inițiativa europarlamentarilor USRPLUS și cere înființarea Procurorului Verde European.

La inițiativa delegației USRPLUS din PE, grupul Renew a transmis o scrisoare oficia președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarilor de resort.  Scrisoarea subliniază creșterea clară a infracțiunilor împotriva mediului în toată Europa. Aici se încadrează defrișările ilegale, poluarea solului, braconarea și pescuitul speciilor protejate.

Toate aceste infracțiuni distrug masiv biodiversitatea. Mai mult decât atât, de cele mai multe ori implică și corupție, spălare de bani și acte de violență. Este timpul ca Uniunea Europeană să dea un exemplu și să devină un lider real în combaterea criminalității ecologice, se mai arată în solicitarea Renew Europe.

„Infracțiunile de mediu nu cunosc granițe și ne afectează pe toți. Acesta este motivul pentru care solicităm o abordare eficientă a UE pentru a combate criminalitatea împotriva mediului. Avem deja în funcțiune un Parchet European (EPPO) și dorim ca mandatul acestuia să acopere și infracțiunile de mediu. Astfel le vom putea combate cu succes la nivelul tuturor țărilor membre”, subliniază Dacian Cioloș, președintele grupului Renew Europe.

Grupul dorește extinderea mandatului Parchetului European (EPPO) pentru a acoperi inclusiv infracțiunile de mediu. Procurorul Verde European ar urma să folosească structura existentă pentru a asigura urmărirea penală eficientă la nivel transfrontalier a infracțiunilor verzi.

„Infracțiunile ecologice sunt în mare parte neraportate și neinvestigate la nivel european. Acest lucru duce la pierderea ireversibilă a biodiversității, a resurselor naturale și deseori chiar la pierderi de vieți omenești. De exemplu, doar în România în ultimii ani, 6 pădurari au fost uciși de hoții de lemne. Sute de activiști au fost agresați în timp ce încercau să limiteze tăierile ilegale de pădure. Veniturile din exploatarea ilicită a mediului din Europa costă bugetele naționale miliarde de euro anual. De aici nevoia acută pentru un mecanism care să includă un mandat extins al EPPO, precum și competențe de mediu consolidate pentru Europol, Eurojust și CEPOL”, explică europarlamentarul USRPLUS Vlad Gheorghe, cel care a evidențiat nevoia unui Procuror Verde la nivel european.

Puteți citi și comunicatul de presă integral al Renew Europe Group.