Victime umane, dar și pagube materiale și consecințe economice

Invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina a generat nu doar numeroase victime în rândul militarilor și civililor, ci și un val fără precedent de pagube materiale. Consecințele economice și la nivelul infrastructurii din țara vecină se vor agrava pe măsură ce atacul trupelor rusești se intensifică.

Fond de Reconstrucție pentru Ucraina

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a solicitat Comisiei Europene constituirea unui Fond de Reconstrucție pentru Ucraina, care să fie alimentat în principal de activele rusești înghețate prin sancțiunile aplicate Rusiei de către comunitatea europeană.

”Perspectivele de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei nu sunt de ajuns să garanteze un viitor prosper cetățenilor care acum își văd țara distrusă de război. Avem datoria să facem tot ce intră în atribuțiile UE să sprijinim Ucraina să-și revină după atacul dezastruos al liderului de la Kremlin care a readus Războiul în Europa în 2022”, explică europarlamentarul USR.

Resurse provenite din sancțiunile aplicate Rusiei

Vlad Gheorghe ar vrea ca la nivelul Comisiei Europene să se centralizeze resursele provenite din sancțiunile aplicate Rusiei și alături de fonduri provenite din alte linii de finanțare comunitare să fie puse la dispoziția Ucrainei, care să le folosească exclusiv în scopul reconstrucției infrastructurii de transport, energetice, medicale și administrative distruse de bombardamentele rusești.

”Am văzut cu toții că trupele rusești atacă fără niciun discernământ orice clădire: grădinițe, spitale, blocuri și chiar centrale nucleare. O țară de mărimea Ucrainei care suferă astfel de pierderi generează fără îndoială un impact asupra economiei comunitare. Deci ajutând Ucraina, ne ajutăm și pe noi și economiile statelor membre”, insistă europarlamentarul. Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru distrugerea economiei ucrainene, prin urmare ar trebui să suporte și costul total al redresării acesteia, se menționează în solicitarea adresată Comisiei Europene de către Vlad Gheorghe, membru al grupului europarlamentar Renew Europe.

Bunurile înghețate ale celor care au sprijinit în mod activ regimul lui Vladimir Putin sunt soluția de compensare eficientă și rapidă a pierderilor economice suferite de Ucraina în urma invaziei rusești. Așa consideră europarlamentarul USR care a creat cel mai mare grup public pentru sprijinirea ucrainenilor ajunși în țara noastră.

UNIȚI PENTRU UCRAINA

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, granițele României sunt pline de persoane care fug din fața războiului. Iar românii nu au ezitat să le sară în ajutor. Pe grupul UNIȚI PENTRU UCRAINA – Об’εднанi за Украiну – United for Ukraine sunt în prezent peste 255 000 de membri și mai mult de 15 000 de oferte de cazare, transport, donații de alimente etc. iar numărul lor crește constant.

Citește comunicatul de presă integral