Parlamentul European a adoptat Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă. Votul istoric asigură mecanismul care va ajuta statele din Uniunea Europeană să își revină după pandemia provocată de Covid-19.
Instrumentul pune la dispoziție 672,5 miliarde euro pentru reforme și investiții pe care statele membre trebuie să le prezinte în prealabil pentru a putea accesa fondurile. România urmează să primească peste 30 de miliarde de euro.
„COVID-19 nu este doar o criză de sănătate globală, ci a afectat și economia și piețele financiare. Prin urmare, acest mecanism de redresare este planul Uniunii Europene pentru a ieși întăriți din această criză. Statele membre, inclusiv România, vor primi un ajutor important în acest sens. În plus, regulamentul spune clar că doar statele membre care s-au angajat să respecte statul de drept și valorile europene pot primi banii”, a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe în urma votului prin care Parlamentul European a adoptat Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă.
Finanțarea va fi disponibilă timp de trei ani, iar guvernele Uniunii pot cere o prefinanțare de până la 13% pentru planurile lor de redresare și reziliență. Restul fondurilor vor fi plătite în funcție de îndeplinirea obiectivelor asumate.
Pentru accesarea fondurilor puse la dispoziție de Uniunea Europeană, planurile naționale de redresare trebuie să se concentreze pe anumite domenii. Acestea sunt tranziția spre o economie verde, inclusiv biodiversitatea, coeziunea și competitivitatea. Fiecare plan trebuie să dedice climei cel puțin 37% din buget, iar acțiunilor din domeniul digital cel puțin 20%.