În 2020, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu cancer. Alte 1,3 milioane de persoane, dintre care peste 2 000 de tineri, și-au pierdut viața din cauza acestei boli. Dacă nu se iau acum măsuri decisive, se preconizează că până în 2035 numărul cazurilor de cancer va crește cu 24 %, ceea ce va face ca această boală să devină principala cauză de deces în UE.

Ca membru supleant în Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului (BECA) din cadrul Parlamentului European, deputatul Vlad Gheorghe consideră că noul plan al Uniunii Europene de luptă împotriva acestei boli nemiloase care ucide anual cca 1,3 milioane de cetățeni UE ar putea face diferența și în România.

Principalele direcții și domenii de acțiune

4 miliarde de euro vor fi alocate pentru următorii 4 ani în diverse programe ce vor susține eliminarea inegalităților în depistarea și tratarea bolii în toate țările Uniunii Europene prin:

📌acces la informații și screening pentru prevenție și diagnosticare din timp;
📌acces la tratamente de ultimă generație pentru toți pacienții din UE;
📌formarea de rețele ale centrelor de cercetare și tratament;
📌o viață mai bună pentru pacienți și supraviețuitori printr-un SMART CARD dedicate;
📌prevenire durabilă a cancerului – o generație fără tutun, reducerea consumului excesiv de alcool, reducerea poluării mediului, reducerea expunerii la substanțe cancerigene și radiații, o educație mai bună și promovarea unui stil de viață mai sănătos.

Acest plan de combatere a cancerului va fi sprijinit prin acțiuni care acoperă mai multe domenii de politică, de la ocuparea forței de muncă, educație, politică socială și egalitate, trecând prin domeniile comercializării, agriculturii, energiei, mediului și climei, până la transporturi, politica de coeziune și impozitare.

Planul de combatere a cancerului este structurat în jurul a patru domenii principale de acțiune. Are 10 inițiative emblematice și numeroase acțiuni de sprijin. Acest plan va fi pus în aplicare cu ajutorul întregii game de instrumente de finanțare ale Comisiei, inclusiv din partea programelor „UE pentru sănătate”, „Orizont Europa” și „Europa digitală”.

Prevenția

Cum prevenția este cheia luptei împotriva cancerului, se urmăresc acțiuni de reducere a principalilor factori de risc precum tutunul (cu scopul de a se asigura faptul că, până în 2040, mai puțin de 5 % din populație consumă tutun), consumul nociv de alcool, poluarea mediului și substanțele periculoase. În plus,  campania intitulată „HealthyLifestyle4All” („Un mod de viață sănătos pentru toți”) va promova o alimentație sănătoasă și activitatea fizică.

Depistarea timpurie

Depistarea timpurie a cancerului este a doua cheie a soluției. Prin urmare se vizează îmbunătățirea calității diagnosticelor și a accesului la acestea și prin sprijinirea statelor membre. Va fi propus un nou program de screening pentru cancer, sprijinit de UE.

Diagnosticarea și tratamentul

Diagnosticarea și tratamentul trebuie dezvoltate prin acțiuni concrete pentru a oferi pacienților o îngrijire mai bine integrată și cuprinzătoare.  Trebuie abordată și problema accesului inegal la îngrijiri și la medicamente de calitate. Până în 2030, 90% dintre pacienții eligibili ar trebui să aibă acces la centre oncologice integrate naționale, conectate prin intermediul unei noi rețele la nivelul UE.

Îmbunătățirea calității vieții

Următorul capitol esențial este îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru persoanele care au supraviețuit acestei boli, inclusiv reabilitarea, posibila reapariție a tumorilor, bolile metastatice și măsurile de sprijinire a integrării sociale și a reintegrării la locul de muncă.

Centru de cunoștințe privind cancerul

De asemenea, va fi lansat un nou Centru de cunoștințe privind cancerul. Acesta va contribui la coordonarea inițiativelor științifice și tehnice legate de cancer la nivelul UE. Va fi instituită o inițiativă europeană privind imagistica în domeniul cancerului. Scopul ei va fi sprijinirea dezvoltării unor noi instrumente asistate de calculator pentru îmbunătățirea medicinei personalizate și a soluțiilor inovatoare.

Ajutorarea copiilor cu cancer

Inițiativa „Ajutorarea copiilor cu cancer” va asigura accesul copiilor la servicii rapide și optime de depistare, de diagnosticare, de tratament și de îngrijire. În România avem un ONG Dăruiește viață care face singurul spital dedicat copiilor cu cancer exclusiv din donații. Îl face la standarde europene, rapid și cu niște costuri mult sub cele de la stat.

Principalele acțiuni ale acestui plan vizează:

Noul plan UE pentru câștigarea luptei împotriva cancerului

Noul plan UE pentru câștigarea luptei împotriva cancerului

Statistici și perspective în România

Toate aceste finanțări se pot transforma în proiecte finalizate și funcționale inclusiv pentru pacienții români.

În Romania, statisticile referitoare la cancer sunt chiar și mai îngrijorătoare decât media UE. Adela Cojan, preşedinte interimar CNAS, a făcut o declarație șocantă în urmă cu doar câteva săptămâni: 88% din bolnavii de cancer trataţi în 2019 au murit în 2020.

Din fericire realitatea, oricând de nesatisfăcătoare, nu este chiar atât de sumbră. În utimii opt ani s-au înregistrat 121.000  decese la bolnavi care începuseră tratamentul cu cel mult doi ani înaintea morţii. Cifra anuală este în jur de 10.500 de astfel de cazuri. Adică 7,6% din pacienţii oncologici trataţi într-un an, pierd lupta cu boala într-un an sau doi de la iniţierea tratamentului.
Dar cu siguranță această realitate este departe de a fi acceptabilă. Asta pentru că în România ratele de supraviețuire la cinci ani după tratarea unor forme de cancer – precum cancerul de sân, de prostată și de col uterin – sunt mult sub mediile UE. Însă cheia luptei împotriva cancerului este prevenția: aproximativ 40% din cazurile de cancer ar putea fi evitate prin strategii eficiente de prevenţie.

Dincolo de cifre și statistici sunt drame individuale și multă suferință, amplificată de sistemul nostru de sănătate deficitar. Nu avem programe coerente de screening și prevenție, medicamentele oncologice sunt actualizate și furnizate greoi, iar la pacient se ajunge de cele mai multe ori prea târziu.

În acest context, noul plan al Uniunii Europene de luptă împotriva acestei boli, poate aduce și pacienților din România acces la instrumente de prevenție, diagnostic și tratament mai bune.