Mai mulți bani de la UE pentru România – peste 7,5 milioane de euro în plus!

O modificare aflată în dezbatere în Parlamentul European ar putea aduce României acești bani, prin Rezerva de ajustare privind Brexit. Adică prin instrumentul gândit să ajute statele membre UE să facă față mai bine impactului economic după ieșirea Marii Britanii din Uniune.

Propunerea este făcută de raportorul grupul RENEW EUROPE din Parlamentul European. Concret, se modifică metodologia de alocare și implicit sumele. Pentru România, asta înseamnă că de la aproximativ 25,8 milioane alocate României în calculul inițial din 2018, suma ar crește până la puțin peste 33,5, deci cu 7,6 milioane euro.

Pentru că pe mulţi români Brexitul i-a făcut să revină în țară, am solicitat Comisiei ca sumele alocate să ajute la reintegrarea socială și economică a europenilor dispuși să revină din Marea Britanie în țările de origine. Cu atât mai mult cu cât încă avem peste jumătate de milion de români în Marea Britanie. Ei ar putea decide să revină în țară după Brexit„, a anunțat europarlamentarul Vlad Gheorghe printr-un comunicat de presă.

„Am atras atenția și în legătură cu condițiilor discriminatorii aplicate de Marea Britanie lucrătorilor agricoli sezonieri. Prețurile vizelor de muncă sunt mai mari pentru bulgari și români decât pentru alte state membre. Banii europeni din Rezerva de ajustare privind Brexit trebuie să poată compensa inclusiv această povară suplimentară”, a explicat Gheorghe.

Varianta finală a Rezervei de ajustare privind Brexit va fi gata la jumătatea lunii aprilie. Urmează apoi votul din plenul Parlamentului European în iunie 2021.