Europarlamentarul Vlad Gheorghe le cere giganților din Social Media să găsească soluții pentru problemele din spațiul virtual. În lupta împotriva manipulărilor fake news, el are în vedere dezinformarea, manipularea și ura promovată de unii utilizatori.

„Am inițiat o consultare cu reprezentanții din social media pentru că e tot mai clar că Internetul adună nu doar oameni care vor să interacționeze și să comunice civilizat, ci și tot felul de personaje care vor să manipuleze și să dezinformeze, iar asta poate naște monștri”, explică europarlamentarul USR PLUS.

Acesta cere managerilor Facebook, Twitter, TikTok să se adapteze noilor realități și să impună filtre și politici pentru siguranța.

Cazul Cumpanașu sau cel al fetiței de 10 ani din Italia moartă în urma unei provocări pe TikTok ne demonstrează că avem nevoie de garanții suplimentare și de noi reguli”, mai spune Vlad Gheorghe.

Solicitarea europarlamentarului vine în contextul celebrării Zilei siguranței pe Internet.

De altfel, reprezentanții Twitter au anunțat în aceeași zi că Donald Trump rămâne cu contul blocat, indiferent dacă va candida sau nu în 2024 la președinția SUA. Contul de Twitter al lui Donald Trump a fost închis după violenţele produse la Capitoliu pe 6 ianuarie. Donald Trump este acuzat de instigare la insurecţie, iar procesul are loc în Senat. Este improbabil ca fostul preşedinte al SUA să fie condamnat.

Decizia Twitter de blocare a contului lui Donald Trump a generat critici privind libertatea de exprimare. Dar face parte din lupta împotriva manipulărilor fake news.