Republica Moldova şi Uniunea Europeană

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a mers astăzi, 26.06.2021, peste Prut pentru un dialog deschis cu profesorii din trei școli. Temele abordate: parteneriatul dintre Moldova și UE, combaterea fake news și șansa copiilor la un viitor mai bun prin educație.

Drumul către cele 3 școli din zone izolate ne-a demonstrat cu atât mai mult importanţa orientării vestice a Moldovei. Altfel spus, o șansă pentru infrastructură, educaţie, sănătate și o economie prosperă.  Acestea, fiind aspecte care vor permite cetățenilor un nivel de trai decent și încredere în viitorul lor european.

 

„Le mulțumesc cadrelor didactice și elevilor din școlile Cobani, Neculăieuca și Ucrainca pentru primirea cu pâine și sare, pentru discuțiile interesante și pentru deschiderea lor către principii și valori europene. Mulțumirile merg și către prietenii din Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova. Ei ne-au pus în legătură și au făcut posibil acest eveniment.

Alături de colegii mei din Parlamentul European vom continua să sprijinim Republica Moldova în eforturile ei de aderare la  familia europeană. Am încredere că în curând vom fi reuniți, așa cum se cuvine”, explică europarlamentarul Vlad Gheorghe.

 

Locul Republicii Moldova este în Europa

Locul Republicii Moldova este în Europa

 

Combatere fake news

Așa cum bine știm, propaganda anti-europeană bazată pe fake-news este foarte activă în Moldova. Este un fenomen cât se poate de cunoscut și nouă – în special cea din anii 90 din România, dar prezentă și în zilele noastre sub forme mai diluate.

Este foarte important să ne implicăm la nivelul comunităților mici și să combatem aceste falsuri cu informații reale și acțiuni concrete. Iar realitatea este că Uniunea Europeană înseamnă sprijin financiar pentru cetățenii moldoveni, înseamnă drepturi și libertăți fundamentale, înseamnă justiție și securitate.

Ca și în cazul României, dialogul direct cu cei care deja au trăit experiența vestică, accesul la informații independente, familiarizarea cu noile tehnologii și implicarea directă în problemele stringente ale cetățenilor – acestea sunt cele mai importante instrumente de combatere a valului permanent de fake-news țintite împotriva Uniunii Europene și a oportunităților extraordinare pe care Republica Moldova le va avea prin alegerea drumului european.

Aceasta este doar prima inițiativă de dialog și activare locală. Ne dorim să încurajăm cetățenii moldoveni să vadă în Uniunea Europeană un aliat de încredere pentru un viitor mai bun. Căci locul Republicii Moldova este în Europa.

 

Locul Republicii Moldova este în Europa (2)

Locul Republicii Moldova este în Europa (2)