InvestEU: inovație, cercetare, noi tehnologii. Noul program face parte din pachetul de redresare Next Generation EU în valoare de 750 mld. euro și vizează investiții strategice, durabile și inovatoare. Printre obiective se numără fabricarea în UE de produse farmaceutice, dispozitive și materiale medicale, precum și în producția de tehnologii ale informației și comunicațiilor, componente și dispozitive.

Programul InvestEU (dezbatere) – Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe (09.03.2021).

Mulțumesc, doamnă președinte. În opinia mea, InvestEU este un instrument cu beneficii la trei niveluri: al cetățenilor, al administrațiilor naționale și al poziției Uniunii pe plan internațional.

Pandemia Covid19 a evidențiat lipsurile din sectoarele noastre strategice. A arătat clar că trebuie să investim pentru autonomie în interiorul Uniunii. Infrastructura critică ar trebui să fie prioritară pentru fiecare stat membru. Investind astăzi în spitale, în producția farmaceutică, în drumuri sigure și în energie csustenabilă, prevenim și putem evita costurile uriașe la nivel social.

Inovarea în interiorul UE este esențială pentru un viitor puternic – trebuie să fim pregătiți pentru provocări suplimentare și să ne pregătim la nivel național și la nivelul UE pentru a fi lideri în cercetare și noi tehnologii menite să ajute #ViitoareleGenerații.

Dar pentru a maximiza valoarea adăugată a InvestEU, avem nevoie de instituții financiare naționale mai puternice. Potențial, aproximativ 400 de miliarde de euro așteaptă să fie investite. Și da, ne putem baza pe Hub-ul de asistență tehnică pentru sprijin la implementare; dar avem nevoie de instituții naționale de dezvoltare.

Și nu în ultimul rând, InvestEU ca instrument de autonomie strategică va face UE mai puțin dependentă de furnizorii străini. UE nu ar trebui să negocieze niciodată cu țările terțe din situația necesității. Autonomia energetică este doar un exemplu. Este nedrept să justificăm proiecte ca Nord Stream 2 doar prin nevoia de resurse energetice, în timp ce în Uniune avem tot ce este necesar pentru a produce energie suplimentară.

Văd InvestEU ca un instrument strategic pentru a vă asigura că toate investițiile în infrastructură din UE sunt realizate în conformitate cu valorile UE. Și, în calitate de eurodeputați, vom urmări îndeaproape respectarea acestor valori în toate investițiile.

 

 Citește documentul integral.