Europarlamentarul Vlad Gheorghe anunță că analizează situația condamnaților români celebri care și-au găsit scăparea în Italia. Unii au scăpat de închisoarea cu executare, alții s-au refugiat acolo
pentru că știau că legislația din Italia este indulgentă în privinţa extrădărilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care este necesară întărirea Mandatului European de Arestare.

„Fenomenul, pentru că este deja un fenomen, trebuie să fie stopat. Primele instrumente: mă voi adresa statului italian şi agenţiei Eurojust pentru a afla cauzele din spatele acestor povești. Și trebuie să aflăm dacă sunt şi alte ţări în care condamnaţii români ar putea profita de breşe legislative pentru a se sustrage executării pedepsei în ţară„, explică europarlamentarul USR PLUS.

În ultima perioadă, mai mulți români condamnați în țară s-au predat în Italia, pentru a beneficia de legea mai favorabilă din această țară. Este cazul omului de afaceri Dragoș Săvulescu, condamnat la cinci ani si jumătate de închisoare.

Un caz similar este cel al fostei șefe a DIICOT Alina Bica: justiția italiană a refuzat să o extradeze în România.

În cazul lui Dragoș Săvulescu, instanța italiană a respins mandatul european de arestare emis de Curtea de Apel București.

La începutul anului, Ministrul Justiției a discutat despre acest subiect cu ambasadorul Italiei în România. De altfel, Stelian Ion a anunțat că are de gând să discute subiectul și cu omologul său italian.