Fondul pentru o Tranziție Justă (dezbatere) – Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe  (17.05.2021).

Doamnă președintă, mă bucur că am ajuns la o poziție comună cu privire la Fondul de Tranziție Justă (JTF). În același timp, mulți ar fi de acord că restricția asupra investițiilor în gaze naturale nu reflectă poziția Parlamentului. S-a făcut fără o evaluare realistă a efectelor sale asupra terenului și ar putea chiar pune în pericol obiectivul de tranziție just.

Fondul pentru o Tranziție Justă este în primul rând un instrument de solidaritate. Aceasta înseamnă că avem nevoie ca finanțele să ajungă acolo unde sunt cele mai necesare. De aceea, invit Comisia să analizeze foarte atent condițiile de pe teren.

În unele regiuni, eforturile de tranziție trebuie recompensate cu drumuri de calitate, trenuri de mare viteză și transport public accesibil. În alte regiuni, cu turism și infrastructură socială. În regiunile terțe, cu termoficare și servicii publice mai bune. În multe regiuni din UE depopularea și sărăcia reprezintă un risc foarte mare și avem nevoie de JTF pentru a o aborda într-un mod personalizat.

Aș dori ca, Comisia să ia foarte în serios implicarea municipalităților și orașelor în punerea în aplicare a resurselor Fondului pentru o Tranziţie Justă.

Citește documentul integral.