Deturnarea avionului europen la Minsk – Act de piraterie
Printr-o solicitare adresată oficialilor Uniunii, membrii grupului RENEW EUROPE din Comisiile pentru Afaceri externe și Transport și turism din Parlamentul European cer ca avioanele europene să nu mai survoleze Belarusul.
Europarlamentarii fac referire la aterizarea forțată la Minsk a aeronavei unei companii europene ce zbura de la Atena la Vilnius. Aceştia o numesc explicit ”un act de piraterie care încalcă în mod flagrant prevederile Convenției de la Chicago”. Solicită UE să se alăture demersurilor de excludere a țării conduse de Alexander Lukashenko din Organizația Internațională a Aviației Civile.
Totodată, membrii celor două comisii parlamentare solicită ca Agenția Europeană de Siguranță a Aviației să prezinte de urgență un raport privind cazul avionului deturnat. Iar ”indivizii și entitățile responsabile pentru aterizarea forțată în mod ilegal” a aeronavei să fie sancționați ”fără întârziere”.
Reacţii şi sancţiuni pentru Belarus
Conform europarlamentarului USRPLUS Vlad Gheorghe, acestea sunt cerințele conturate încă de aseară în discuțiile între membrii Comisiilor.
”Ieri Uniunea Europeană a fost atacată și am considerat că trebuie să fie scris negru pe alb într-o poziție oficială. Deturnarea unui avion european plin cu civili cetățeni europeni este pur și simplu un atac asupra UE. Iar escorta militară sub care a fost pusă aeronava nu lasă loc de interpretări. Uniunea Europeană nu poate tolera această sfidare în formă continuată din partea regimului Lukashenko. Cu atât mai mult cu cât cetățenilor europeni li s-au încălcat flagrant drepturile și au fost chiar puși în pericol”. Este precizarea lui Gheorghe, în calitate de membru supleant în Comisia pentru Transport și turism din partea grupului parlamentar RENEW EUROPE.
Solicitările sunt semnate în numele europarlamentarilor de coordonatorii José Ramón Bauzá Díaz și Hilde Vautmans. Sunt adresate președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintelui Consiliului, Charles Michel, lui Josep Borrell, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, cât și Adinei Vălean, Comisarul pentru Transporturi.
Liderii europeni au anunțat încă de ieri că pe agenda ședinței extraordinare a Consiliului European de azi se află relațiile cu Rusia și vor fi discutate inclusiv sancțiuni pentru Belarus. Ambasadorii statelor NATO vor dezbate abia marți cazul avionului aterizat forțat în Minsk. Iniţial organizația a solicitat o anchetă internațională privind incidentul considerat ”grav și periculos”. Directorul companiei comerciale care opera zborul deturnat a denunțat și el un act de ”piraterie”. Iar pe rețelele sociale circulă mii de mesaje care solicită autorităților din Belarus eliberarea disidentului reținut, Roman Protasevich și a partenerei sale, arestată alături de acesta ieri pe aeroportul din Minsk.