Viitorul Europei se scrie acum. De aceea este important să știm în ce direcție vrem să mergem, care sunt obiectivele și dezideratele pentru următorii ani, ce ne dorim pentru copii noștri și cum vrem să arate Uniunea Europeană atunci când ei vor fi adulți.
Pentru aceasta, Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană s-au angajat să asculte cetățenii europeni și să dea curs, în limitele competențelor lor, recomandărilor formulate. Acest lucru va fi posibil prin seria de evenimente și întâlniri realizate sub titlul Conferința privind viitorul Europei.
Este o ocazie unică și oportună pentru cetățenii europeni de a dezbate provocările și prioritățile Europei. Indiferent de locul de proveniență sau de activitate, aceasta este platforma care vă oferă ocazia și vă invită să reflectați la viitorul pe care îl doriți pentru Uniunea Europeană. Iar până în primăvara anului 2022, conferința își va prezenta concluziile astfel încât să ofere orientări concrete și unanim acceptate privind viitorul Europei.
Deschisă cetățenilor europeni din toate categoriile sociale și de pe tot cuprinsul Uniunii, cu un accent special pe tineri, deoarece ei joacă un rol central în conturarea viitorului proiectului european, Conferința privind viitorul Europei este alcătuită din mai multe componente: o platformă digitală multilingvă, evenimente descentralizate, grupuri de dezbatere care să implice cetățeni europeni și sesiuni plenare.
Puteți urmări toate evenimentele din cadrul conferinței și puteți transmite oricând părerile voastre pe subiectele de care sunteți interesați.
Fiind un europarlamentar tânăr, puternic ancorat atât în realitățile din Parlamentul European, cât și în realitățile românești, de pe plan local, Vlad Gheorghe organizează o serie de 4 evenimente online pe pagina sa de Facebook . Sub egida Conferința privind Viitorul Europei va dezbate alături de actorul și ceatățeanul Marius Manole și împreună cu Campionii României la Debate – Ana Coman, Miruna Cozianu, Teodor Grama Edmond Vrânceanu și Dragoș Ghimpe (moderator), 4 teme europene de mare actualitate:
Schimbări climatice și mediu – 15 dec. ora 19.30 – Vizionează dezbaterea AICI
Lupta împotriva schimbărilor climatice și a daunelor aduse mediului reprezintă o problemă urgentă pentru Uniunea Europeană și întreaga lume. Pentru a crea o lume mai bună pentru noi toți, avem nevoie de o strategie în cadrul căreia Europa să poată arăta în continuare care este drumul către durabilitate și neutralitate climatică.
Ce face Uniunea Europeană?
Pactul verde european este planul prin care vrem să construim o economie europeană durabilă, să transformăm provocările climatice și de mediu în oportunități și să asigurăm o tranziție echitabilă și incluzivă.
Pactul verde este noua strategie de creștere care urmărește să facă din Uniunea Europeană o economie modernă, competitivă, eficientă în utilizarea resurselor și neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei. În această versiune a viitorului:
-
-
- am ajunge, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră
- creșterea economică ar fi disociată de utilizarea resurselor
- nicio persoană și nicio regiune nu ar fi lăsate în urmă în tranziția către o societate rezilientă și neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei
-
Misiunile UE reprezintă o contribuție majoră la realizarea obiectivelor Dealului verde european. Fiecare misiune va funcționa ca un portofoliu de acțiuni – cum ar fi proiecte de cercetare, măsuri politice sau chiar inițiative legislative – pentru a atinge un obiectiv măsurabil care nu ar putea fi realizat prin acțiuni individuale. Acestea fac parte integrantă din programul-cadru Orizont Europa.
Valori și drepturi, statul de drept, securitate – 16 dec. ora 19.30 – Vizionează dezbaterea AICI
Statul de drept ne permite să garantăm drepturile și valorile fundamentale și să asigurăm un mediu de afaceri favorabil investițiilor. Este una dintre valorile fundamentale care stă la baza Uniunii Europene. UE se asigură că legile sunt respectate și promovează egalitatea tuturor cetățenilor. Cu alte cuvinte, protejează în mod activ drepturile omului, drepturile victimelor și ale copiilor și combate rasismul și discriminarea religioasă. De asemenea, promovează justiția și egalitatea de gen, drepturile comunităților LGBTIQ+ și ale persoanelor cu handicap. În același timp, trebuie să contribuim la protejarea europenilor împotriva actelor de terorism și a criminalității.
Ce face Uniunea Europeană?
Uniunea Europeană a definit măsuri concrete pentru consolidarea capacității noastre de a promova și de a asigura respectarea statului de drept. Monitorizăm statul de drept în toate țările UE și am adoptat un nou „cadru privind statul de drept”.
UE lucrează neîncetat la combaterea inegalităților în Uniune, de exemplu prin Strategia europeană privind egalitatea de gen, Planul de combatere a rasismului sau prin Strategia privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ. Aceste acțiuni se bazează pe drepturile în materie de combatere a discriminării stabilite în Carta drepturilor fundamentale, care interzic orice discriminare bazată pe rasă, gen, religie, orientare sexuală, handicap, ori pe originea etnică sau socială.
În ultimele 5 decenii, UE a instituit un set solid de politici și de norme, pentru a asigura un nivel foarte ridicat de protecție a drepturilor consumatorilor. Noua Agendă a consumatorului consacră aceste drepturi, protejându-i pe consumatori și dându-le mijloace de a acționa.
Noua Strategie a UE privind o uniune a securității oferă instrumentele și măsurile care permit garantarea securității în viața reală și în mediul digital. Cele 4 priorități strategice sunt: un mediu de securitate adaptat exigențelor viitorului, combaterea amenințărilor aflate în continuă evoluție, protejarea europenilor împotriva terorismului și a criminalității organizate și un ecosistem solid în materie de securitate.
Democrație europeană – 17 dec. ora 19.30 – Vizionează dezbaterea AICI
Contribuția dumneavoastră la democrația europeană constă în a vă face auzită vocea, atât participând la alegerile europene, când cetățenii aleg în mod direct deputați în Parlamentul European o dată la 5 ani, cât și în afara perioadelor electorale. La cele mai recente alegeri europene din 2019 s-a înregistrat cea mai mare rată de participare din ultimii 20 de ani, cu peste 200 de milioane de alegători și o creștere puternică a participării tinerilor. Pe de altă parte, în UE și în statele sale membre, democrația se confruntă cu unele provocări, printre care extremismul în creștere, dezinformarea și sentimentul de distanță între cetățeni și reprezentanții lor aleși.
Ce face Uniunea Europeană?
Ratele ridicate de participare arată de obicei că o democrație este sănătoasă, așa încât vom continua să îi informăm pe cetățeni cu privire la politicile Uniunii Europene și să îi încurajăm să voteze. Oamenii doresc din ce în ce mai mult să se implice în modul în care se iau deciziile și se elaborează politicile la nivel european, și nu doar cu ocazia alegerilor. Acesta este scopul Conferinței privind viitorul Europei. Există, de asemenea, o serie de alte inițiative ale UE care sprijină participarea cetățenilor, cum ar fi dialogurile cu cetățenii, Inițiativa cetățenească europeană și petițiile adresate Parlamentului European.
Confruntați cu exacerbarea extremismului și a știrilor false, am adoptat un Plan de acțiune pentru democrația europeană menit să consolideze reziliența democrațiilor noastre. Planul va promova alegeri libere și corecte, va garanta libertatea mass-mediei și va intensifica lupta împotriva dezinformării.
Educație, cultură, tineret și sport – 18 dec. ora 19.30 – Vizionează dezbaterea AICI
Politicile în domeniul educației, culturii, tineretului și sportului țin în primul rând de responsabilitatea statelor membre. Cu toate acestea, UE sprijină și completează acțiunile acestora prin facilitarea cooperării dintre ele. Aceasta include sprijin financiar și activități conexe, cum ar fi programul Erasmus+ pentru mobilitate transnațională și programul „Europa creativă” care sprijină sectoarele culturale și creative.
Ce face Uniunea Europeană?
UE sprijină eforturile de a oferi cea mai bună educație și formare cu putință. Aceasta promovează multilingvismul în Europa, încurajează mobilitatea studenților, a stagiarilor, a profesorilor și a tinerilor și facilitează schimburile de informații și de experiență.
De asemenea, UE protejează și promovează patrimoniul său cultural și diversitatea sa culturală și lingvistică și sprijină sectoarele culturale și creative, inclusiv cel audiovizual.
Pentru a le oferi tinerilor mai multe oportunități în privința educației și pe piața forței de muncă și pentru a se asigura că aceștia pot participa pe deplin în toate domeniile societății, UE a elaborat diverse acțiuni, în dialog cu tinerii europeni și prin intermediul programului Erasmus+ și al Corpului european de solidaritate.
UE promovează sportul în Europa prin intermediul mai multor inițiative, cum ar fi Săptămâna europeană a sportului și premiile #BeActive.
Conferința privind viitorul Europei este o șansă unică să ne facem auziți noi, românii și toți cetățenii europeni, indiferent de vârstă, ce meserie avem, dacă suntem studenți sau pensionari, dacă stăm la sat sau la oraș. Fiecare dintre noi avem dreptul să ne dorim ceva pentru noi, pentru țara noastră, pentru Uniunea Europeană în următorii ani. Evenimentele acestea vă dau ocazia să vă spuneți părerea. Vă invit pe toți să vă gândiți și să ne scrieți pe pagina evenimentului, să-mi scrieți mie la vlad@vladgheorghe.ro Părerile voastre ajung mai departe la colegii din grupul parlamentar Renew Europe și împreună le vom susține mai departe, în Parlamentul European. – Vlad Gheorghe, Europarlamentar USRPLUS – Grupul Renew Europe
Părerile și ideile voastre pot fi trimise și delegației USRPLUS din Parlamentul European, pe oricare dintre prioritățile acesteia sau cu referire la oricare din subiectele conferinței.
Fă-ți vocea auzită la Conferința privind Viitorul Europei! #TheFutureIsYours
Marius Manole este invitat special în calitate de reprezentant al generației tinere de actori români premiați, aplaudați și apreciați, dar mai ales în calitate de cetățean implicat în problemele cetățenești.
Ca actor, unul dintre cei mai buni ai generației sale, a jucat și joacă în continuare alături de mulți veterani ai teatrului românesc (Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Rodica Mandache etc). E angajat la Teatrul Național București din 2003, de când avea doar 25 de ani. Asta nu l-a oprit să joace peste tot, în alte teatre, de stat sau independente sau în cafenele, în București și în țară. Înainte de pandemie, ajunsese să aibă un spectacol zilnic și l-am putut admira în roluri reușite și foarte apreciate: Prozorov – Un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov, Conștiința – Pădurea spânzuraților, Mercuțio – Romeo și Julieta etc.
În calitate de cetățean a participat la protestele pentru legile justiției din Piața Victoriei, a strâns semnături în stradă pentru „Fără penali în funcții publice”, iar de curând, dezamăgit de președintele Klaus Iohannis, pe care l-a numit „trădător” a înapoiat, luni, la Palatul Cotroceni decoraţia Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler primită în anul 2016.

Fă-ți vocea auzită la Conferința privind Viitorul Europei
Campionii României la Debates
Ana Coman
Face dezbateri competitive de 8 ani și este coordonator de 4. În liceu a participat la peste 30 de competiții naționale și internaționale. A câștigat 5 și a fost desemnată cel mai bun vorbitor la 8 dintre ele. Este campioană națională a României în 2018. A participat la 3 campionate europene și se pregătește acum pentru campionatul mondial din vară.
Miruna Cozianu
Studiază Filosofie, Politică și Economie la University of Warwick, în Anglia. Face dezbateri de 7 ani. A fost în echipa României la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice în 2017, 2018 și 2019. A câștigat competiții internaționale. A fost desemnată cel mai bun vorbitor și a dus România pentru prima data în istorie în rundele eliminatorii doi ani la rând. A fost al șaptelea, respectiv al șaselea cel mai bun debater EFL (English as Foreign Language) din lume în 2017 și 2018.
Edmond Vrânceanu
În 5 ani de dezbateri academice, a câștigat 11 competiții naționale și internaționale alături de colegi. Deține 4 titluri de cel mai bun vorbitor. A fost medaliat cu argint atât cu echipa, cât și la nivel individual. Susține arta oratorică și dezbaterile ca exerciții ale gândirii critice, esențială pentru adaptarea și progresul societății.
Teodor Grama
Studiază Științe Umaniste, Sociale și Politice la Universitatea din Cambridge, în Anglia. De 6 ani face dezbateri și câștigat numeroase competiții naționale și internaționale. A reprezentat România la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice pentru elevi în 2019 și 2020, când au obținut titlul de cea mai bună echipă din categoria EFL (English as a Foreign Language). În 2021, Teodor a fost antrenor al echipei naționale, care a ajuns pentru prima oară în sferturile de finală ale Campionatului.
Dragoș Ghimpe (Moderator Dezbateri)
A fost trainer de dezbateri academice timp de 6 ani. A participat la numeroase competiții naționale ca debater și arbitru. Este vice-președinte și fondator al ONG-ului 45north privind afacerile europene și relațiile internaționale.
Leave A Comment