Europol constată o explozie a infracțiunilor de mediu. E nevoie de specialiști în instituțiile naționale

Țările europene nu raportează corect și complet infracțiunile de mediu către Europol. Cu toate acestea, reprezentanții agenției europene au remarcat o creștere exponențială a acestora în ultimii ani. De la 14 cazuri privind încălcări ale legislației de mediu în 2016 la peste 800 de anchete în 2020.

”O problemă este și lipsa specialiștilor privind infracțiunile de mediu în statele membre. Cei din structurile actuale sunt fie prea ocupați, fie nu sunt pregătiți să investigheze la un nivel competent astfel de fapte și, implicit, să le raporteze și să ceară ajutorul celor de la Europol”, explică Vlad Gheorghe, europarlamentarul USRPLUS care a propus în 2019 înființarea unui DNA al pădurilor în România.

”La discuțiile avute cu reprezentanții Europol, aceștia au subliniat atitudinea autorităților naționale și locale față de infracțiunile de mediu ca factor ce nu permite o imagine completă și corectă a dimensiunii acestora în UE. În ceea ce privește România, Europol nu a primit nici măcar o sesizare privind tăieri ilegale din partea autorităților române în ultimii ani, însă colaborează foarte bine în anchetele transfrontaliere privind deșeurile ilegale”, subliniază Gheorghe.

Costuri enorme şi perderi de vieţi omeneşti

De altfel, traficul cu deșeuri și infracțiunile asupra faunei sălbatice sunt identificate de EUROPOL în analiza SOCTA publicată recent ca fiind cele mai importante amenințări la securitatea Uniunii Europene din rândul criminalității asociate mediului înconjurător. Până la 3 miliarde de euro anual pierde Uniunea doar din comerțul ilicit cu specii protejate. Iar la nivel global infracțiunile de mediu totalizează peste 258 de miliarde $ în fiecare an.

”Să nu uităm costurile în vieți umane pe care nerespectarea legislației de mediu le produce. Se estimează că peste 450 000 de decese pe teritoriul Uniunii sunt cauzate anual de poluare. Mai mult, în România, din 2014 până în 2019 6 pădurari au fost uciși.  Plus alte 650 de atacuri violente asupra activiștilor de mediu și lucrătorilor forestieri.”, adaugă Vlad Gheorghe.

”De aceea, am solicitat înființarea la nivel european a unui Procuror Verde.  Poate să fie în cadrul Parchetului European condus de Laura Codruța Kövesi sau ca instituție de sine stătătoare.  Important e să ne asigurăm că luptăm eficient împotriva acestei amenințări grave pe care o reprezintă infracțiunile de mediu. Date fiind cifrele prezentate de Europol privind acest tip de criminalitate, Procurorul Verde pare cu atât mai necesar. De aceea am încredere că va primi susținerea instituțională pentru a deveni realitate în următorii ani”, a declarat europarlamentarul USRPLUS.

Europol sprijină cele 27 de state membre UE în lupta împotriva criminalității transfrontaliere, considerată o amenințare semnificativă la adresa securității interne a Uniunii și a cetățenilor săi. De la fraudă organizată și spălare de bani, până la trafic de persoane și criminalitate informatică, agenția europeană colaborează cu instituțiile omoloage la nivel național în peste 18 mii de anchete anual. Cea mai recentă analiză Europol de tip SOCTA a fost dată publicității în aprilie 2021.

Citeşte comunicatul de presă integral.