Programul Uniunii Europene care promovează tehnologiile de ultimă generație a primit astăzi aprobarea în Consiliul UE. Astfel, Europa digitală  primeşte undă verde de la UE.

Printre domeniile finanțate sunt inteligența artificială și securitatea cibernetică, anunță europarlamentarul Vlad Gheorghe pe pagina sa de Facebook. Acesta a explicat că, odată votat de Consiliu, programul urmează să fie adoptat în Parlamentul European pentru a deveni operațional.

„Europa digitală va ajuta inclusiv întreprinderile din România, în special pe cele mai mici, să beneficieze de oportunitățile date de transformarea digitală, să se extindă și să devină astfel competitive. Foarte important pentru România, programul va reduce decalajul digital”, scrie europarlamentarul USRPLUS pe pagina sa de Facebook.

Cu un buget de 7,5 miliarde de euro, programul se va desfășura până în 2027 și vizează cinci mari domenii:

📌 calculul de înaltă performanță
📌 inteligența artificială
📌 securitatea cibernetică
📌 competențele digitale avansate
📌 utilizarea optimă a capacităților digitale

Obiectul programului este de a îmbunătăți competitivitatea în zona de economie digitala globală și să atingă suveranitate tehnologică.

Europa Digitală se va alătura celorlalte programe care sprijină transformarea digitală, ca Orizont Europa, care se focusează pe cercetare și dezvoltare tehnologică.

În plus, odată cu noul Mecanism de Redresare și Reziliență, planurile naționale trebuie să aloce cel puțin 20% din finanțare către traziția digitală.