Situaţia din teren a gropilor ilegale de gunoi din Olt

Europarlamentarul USRPLUS Vlad Gheorghe denunță gropi ilegale de gunoi în județul Olt într-o postare pe pagina sa de Facebook. Eurodeputatul a filmat depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor pe un câmp din apropierea orașului Corabia, într-o deplasare alături de colegul său, Octavian Berceanu, nominalizat de partid pentru conducerea Gărzii de Mediu.

„Am venit să verificăm pe teren ceea ce ne-au transmis mai mulți cetățeni – și se pare că au avut dreptate. Din informațiile noastre, această groapă de gunoi este ilegală. Funcţionează pe un teren concesionat de Primăria Corabia, Olt cu destinația depozit de resturi vegetale.

Realitatea care se vede cu ochiul liber este că resturile vegetale sunt, de fapt, deșeuri menajere și reciclabile amestecate și depozitate aici în condiții care contravin în mod clar legislației în vigoare”, declară Vlad Gheorghe.

Consilierul local USRPLUS, Mihaela Safta, spune că Garda de Mediu cunoștea situația din sesizările făcute anterior. Cu toate acestea, nu au fost aplicate sancțiuni, iar groapa a continuat să funcționeze. Vlad Gheorghe și Octavian Berceanu au filmat astăzi cinci astfel de gropi ilegale în județul Olt. Una se află chiar într-un sit Natura 2000, pe malul Dunării.

Legislaţia europeană şi ţintele de reciclare a deşeurilor

Experții europeni au avertizat în mai multe rânduri că gropile de gunoi neconforme și, implicit, lipsa unor platforme de deșeuri moderne reprezintă una dintre cele mai mari probleme de mediu în cazul României.

Mai mult, în ultimii ani, poluarea cauzată de gropile de gunoi a fost obiectul unor monitorizări pe mediu declanșate de instituțiile europene. Legislaţia comunitară  și cea românească prevăd recuperarea şi eliminarea deşeurilor într-un mod sigur pentru mediu şi pentru sănătatea persoanelor. Este complet interzisă depozitarea necontrolată a deşeurilor.

De asemenea, Directiva cadru privind gestionarea deșeurilor impune statelor membre să atingă anumite ținte de reciclare a deșeurilor. Este prevăzut 50% în 2020, 55% până în 2025, 60% până în 2030 și 65% până în 2035.

România reciclează doar 13% din deșeuri, dar de la începutul acestui an suntem obligați să colectăm resturile alimentare şi vegetale separat de gunoiul menajer. Primăriile trebuie să facă toate demersurile necesare pentru colectarea selectivă.