Corupția erodează încrederea cetățenilor. Afacerea Pandora sau Pandora Papers reprezintă o serie 12 milioane de documente care scot la iveală funcţionarea unei realităţi financiare ascunse, marcată de averi uriaşe, evaziune fiscală şi, în anumite cazuri, spălare de bani, faptele fiind comise de unii dintre cei mai puternici şi bogaţi oameni din lume.

Peste 600 de jurnalişti din 117 ţări au analizat documentele de-a lungul unei perioade de câteva luni. Aceasta este una dintre cele mai mari investigaţii globale din istorie.

Pandora Papers includ 6,4 milioane de documente, aproape 3 milioane de imagini, peste un milion de email-uri şi aproape 500.000 de foi de calcul.

Documentele arată cum unii dintre cei mai influenţi oameni la nivel mondial – incluzând aici peste 330 de politicieni din 90 de ţări – folosesc companii offshore pentru a-şi ascunde vastele averi. Sunt amintite nume grele precum preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele ucrainian Volodimir Zelenski sau fostul prim-ministru britanic Tony Blair , alături de alți 100 de miliardari şi 30 de lideri globali.

Potrivit estimărilor Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ) din Washington DC, banii ascunşi în paradisuri fiscale însumează cel puţin 5.600 de miliarde de dolari şi pot ajunge la 32.000 de miliarde de dolari.

Corupție, la un nivel așa înalt erodează încrederea cetățenilor în politicieni și autorități. Tocmai de aceea la nivel european trebuie găsite toate resorturile legale și instituționale pentru a preveni și a sancționa dur și fără compromisuri astfel de fapte.

Strasbourg: Afacerea Pandora –  implicații asupra eforturilor de a combate spălarea banilor, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale (dezbatere) –  Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe (06.10.2021).

Le cerem cetățenilor europeni încredere, implicare, prezența la urne.

Dar ca noi toți, cetățenii văd Panama Papers, Pandora Papers, văd politicieni bogați vinovați de corupție. Nici nu contează că devalizează bugete naționale sau fonduri europene, că fac infracțiuni fiscale sau de mediu. Cetățenii văd că NU învingem corupția, ba chiar stăm la masă cu cei corupți.

Îi lăsam singuri pe jurnaliștii de investigație, care sunt uciși ca Dafne Galiția sau Ian Kuciac. Criminalii lor plătesc prea puțin și prea târziu.

Mecanismul privind statul de drept încă nu e aplicat.

Parchetul European condus de Koveși a fost amânat, sub-bugetat, are lipsă de personal.

Infracțiunile de mediu sunt tare bănoase, dar majoritatea rămân nepedepsite. Am solicitat înființarea Procurorului Verde European – sper să se întâmple în acest mandat.

Să ne fie clar: încrederea cetățenilor europeni nu mai poate fi păcălită cu discursuri. Avem nevoie de măsuri reale care să prevină un nou Pandora Papers.

Vă mulțumesc.

Citește documentul integral.