Corupția amenință viitorul Uniunii Europene. Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Parchetul maltez a cerut condamnarea la închisoare pe viaţă pentru omul de afaceri Yorgen Fenech, suspectat că ar fi orchestrat uciderea în 2017 a jurnalistei anticorupţie Daphne Caruana Galizia.

Asasinarea lui Daphne Caruana Galizia și statul de drept în Malta (dezbatere) – Discurs Europarlamentar Renew Vlad Gheorghe referitor la felul în care Corupția Amenință Viitorul Uniunii Europene (25.03.2021).

Domnule președinte, corupția vulnerabilizează nepermis statele membre și Uniunea în tot ansamblul său. Este o amenințare continuă la adresa statului de drept și a securității, are costuri uriașe, limitează libertatea presei, descurajează avertizările de integritate, adâncește conflictele din societate și alimentează extremismul.

Crima comisă asupra jurnalistei malteze nu poate rămâne nepedepsită.

Rezoluția trebuie să conțină un mesaj ferm împotriva corupției și împotriva criminalității organizate. Presa liberă și jurnaliștii de investigație trebuie să știe că sunt sprijiniți și protejați. Cooperarea judiciară este esențială, Parchetul European trebuie să înceapă urgent activitatea, în ciuda celor care încă i se opun.

Corupția este o piedică în calea progresului și prosperității. Ca jurist român, știu, din păcate, asta prea bine. Vă cer să fim uniți în fața corupților care încalcă drepturile fundamentale și valorile familiei europene. Putem și trebuie să eliminăm corupția din Europa pentru a fi puternici împreună.

Citește documentul integral, inclusiv părerile despre cum corupția amenință viitorul Uniunii Europene.